Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σήμερα η δίκη της Ολλανδής δημοσιογράφου επειδή φιλοξενούσε έναν Αφγανό πρόσφυγα

«Απαιτούμε την αθώωση της Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ και να σταματήσουν όλες οι διώξεις αλληλέγγυων για τη στήριξη των προσφύγων στα νησιά και την ενδοχώρα», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ.

Η γνωστή Ολλανδή δημοσιογράφος Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ, ανταποκρίτρια ολλανδικών μέσων στην Ελλάδα, δικάζεται σήμερα το πρωί στα Δικαστήρια Πειραιά με την εξωφρενική κατηγορία ότι «διευκόλυνε την παράνομη διαμονή πολίτη τρίτης χώρας» επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Υδρα έναν Αφγανό πρόσφυγα που δεν είχε πάρει μέχρι εκείνη τη στιγμή άσυλο.

Πρόκειται για μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις ποινικοποίησης της αλληλεγγύης, καθώς ξεφεύγει από τις γνωστές κατηγορίες της διευκόλυνσης εισόδου και μετακίνησης αλλοδαπών στα σύνορα και επεκτείνεται στην καρδιά της αλληλεγγύης, την παροχή φιλοξενίας και στέγης σε πρόσφυγες και το δικαίωμα να διατηρεί κάποιος ελεύθερα σχέσεις με όποιον και όποια επιθυμεί, ανεξάρτητα από το καθεστώς της διαμονής τους στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της κ. Μπέιγκελ, η υπόθεση γεννά επιπλέον ερωτήματα, καθώς πρόκειται για μια μαχητική και πολύ γνωστή δημοσιογράφο, που δεν διστάζει να γίνεται ενοχλητική στις αρχές, όπως το απέδειξε το περασμένο φθινόπωρο η διπλή ερώτηση προς τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και της Ελλάδας στο μέγαρο Μαξίμου για τις επαναπροωθήσεις. Θεωρείται βέβαιο ότι οι δημοσιογραφικές της αποκαλύψεις για την Υδρα έχουν ενοχλήσει συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο νησί, το ίδιο και η δημοσιογραφική κάλυψη του προσφυγικού για πολλά χρόνια και η συμμετοχή της σε δράσεις αλληλεγγύης και αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις.

Η δίωξη της κ. Μπέιγκελ βασίζεται σε προβληματική και ξεχασμένη διάταξη από το 1991, όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προσπαθούσε να κάνει τη ζωή δύσκολη στους Αλβανούς μετανάστες που έρχονταν μαζικά στην Ελλάδα. Η διάταξη παρέμεινε εν πολλοίς ανενεργή, αν και διατηρήθηκε στον νέο Κώδικα Μετανάστευσης του 2014, δίνοντας την ευκαιρία στις αρχές της Υδρας να την επικαλεστούν στην περίπτωση της Ολλανδής δημοσιογράφου.

Η κ. Μπέιγκελ συνελήφθη πέρσι τον Ιούνιο στην Υδρα, όπου ζει περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα για να επισκεφτεί τον Αφγανό πρόσφυγα που είχε μόλις συλληφθεί με σκοπό την απέλαση. Ηταν η δεύτερη σύλληψη του Αφγανού στην Υδρα. Είχε ξανασυλληφθεί την άνοιξη του 2020 με σκοπό την απέλαση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη διαδικασία για να πάρει άσυλο. Μετά τη νέα σύλληψη, η κ. Μπέιγκελ προσπαθούσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς πως έκαναν τραγικό λάθος, καθώς ο πρόσφυγας βρισκόταν ήδη σε διαδικασία να υποβάλει συμπληρωματικό αίτημα ασύλου αλλά η διαδικασία είχε καθυστερήσει λόγω της δυσλειτουργικής πρόσβασης στην υπηρεσία Ασύλου και λόγω της πανδημίας. Ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα, η αστυνομία τής ανακοίνωσε ότι υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες για «ύποπτη σχέση με παράνομο μετανάστη» και ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή να τη συλλάβουν, όπως και έκαναν, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται καταγγελίες στη δικογραφία.

«Το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων του Κώδικα Μετανάστευσης για όσους προσφέρουν υποβοήθηση σε παράτυπα διαμένοντα αλλοδαπό, σε συνδυασμό με την άρνηση παροχής υπηρεσιών προς αυτόν από οποιονδήποτε δημόσιο ή κοινωφελή οργανισμό, συνιστά ένα απαρχαιωμένο καθεστώς που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμά μας, ιδίως σε σχέση με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, που αποτελεί θεμελιώδη και απαραβίαστη αρχή αυτού, το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας όσο και με την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου», σημειώνει ο νομικός Βασίλειος Παπαδόπουλος, συνήγορος της κ. Μπέιγκελ στην υπόθεση.

«Απαιτούμε την αθώωση της Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ και να σταματήσουν όλες οι διώξεις αλληλέγγυων για τη στήριξη των προσφύγων στα νησιά και την ενδοχώρα», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωση συμπαράστασης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις