Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΕΑΑΝ: Το σύστημα υγείας χειροτερεύει θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία και τους χρονίως πάσχοντες

Με θέμα την υποθεραπεία και την υπομετάγγιση των χρονίως πασχόντων και των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων..

Με θέμα την υποθεραπεία και την υπομετάγγιση των χρονίως πασχόντων και των παιδιών με μεσογειακή αναιμία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης συνέντευξη τύπου.

Τη συνέντευξη συνδιοργάνωσαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Παίδων «Αγία Σοφία». Τη στήριξη στις διεκδικήσεις της ΣΕΑΑΝ και της ομάδας πρωτοβουλίας δήλωσε η Μαίρη Αγρογιάνη, γενική γραμματέας του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. 

Στην εισήγησή τους οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ κατήγγειλαν πως η υπομετάγγιση των παιδιών με μεσογειακή αναιμία στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και γενικότερα δεν είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα και πως παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά, γιατί έχει να κάνει με το ίδιο το σύστημα υγείας, τον χαρακτήρα του. «Το σύστημα τώρα χειροτερεύει, βαθαίνουν τα αντιλαϊκά του χαρακτηριστικά και θέτει κυριολεκτικά σε κίνδυνο τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία και τους χρόνιους πάσχοντες», επισήμαναν χαρακτηριστικά. 

Η ΣΕΑΑΝ τονίζει ακόμα, ότι η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων είναι έκφραση της υποχρηματοδότησης και η έλλειψη προσωπικού είναι έκφραση «μιας συνειδητής κυβερνητικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και του δημόσιου τομέα υγείας για να βαθύνει η εμπορευματοποίηση της υγείας» και συμπληρώνει πως τα χρήματα που «δεν δίνουν για το δημόσιο σύστημα υγείας», δίνονται «ως κίνητρα στους επενδυτές, ως φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και για τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ», παρουσιάζοντας σε αυτό το σημείο το παράδειγμα ότι σήμερα έχουν λίγα νοσοκομεία πραγματοποιούν αιμοληψίες στις αιμοδοσίες απογεύματα και σαββατοκύριακα: «Σήμερα απόγευμα ελάχιστα όπως και Σαββατοκύριακο πρωί μόνο 4-5. Ακόμα και το Αγία Σοφία απόγευμα έχει μόνο Παρασκευή, ενώ έχει περιοριστεί συνολικά η δυνατότητα όλων των Νοσοκομείων για εξωτερικά συνεργεία για εθελοντικές αιμοδοσίες».

 
 

Οι εκπρόσωποι της ΣΕΑΑΝ υπογράμμισαν επίσης, πως από την χειροτέρευση της κατάστασης του συστήματος Υγείας, σε κίνδυνο εκτίθενται επίσης, όλοι οι χρόνιοι πάσχοντες, τα παιδιά με καρκίνο με την ιδιωτικοποίηση του παιδογκολογικού, οι νεφροπαθείς με την κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα στις μονάδες τεχνητού νεφρού και τα προβλήματα με τις μεταμοσχεύσεις τα παιδιά με ανοσοανεπάρκεια που πάει για κλείσιμο το μοναδικό τμήμα για όλη την Ελλάδα, οι διαβητικοί που πληρώνουν τα αναλώσιμά τους σε μεγάλο βαθμό και τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις που πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς νοσηλευτή, χωρίς απινιδωτές, ακόμη και σε ειδικά σχολεία για να έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο γονείς στα κάγκελα της αυλής του σχολείου να δίνουν την θεραπεία στο παιδί τους στο διάλειμμα ή να κάνουν μέτρηση σακχάρου.

Κατήγγειλαν ότι  όλο και περισσότερο καταγράφεται από επιστημονικές έρευνες ότι τα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας χειροτέρευσε το επίπεδο θεραπείας των χρονίως πασχόντων μιας κι έχουν άμεσα σχέση, εξάρτηση σε μόνιμη βάση από το σύστημα υγείας.

Υποθεραπεία που έχει να κάνει με την δυνατότητα πρόσβασης, όπως λένε οι ίδιοι, στο σύστημα υγείας που όμως η βάση του προβλήματος είναι η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων υγείας και στην χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο, με εργαλεία την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την συρρίκνωση και το κλείσιμο τμημάτων ακόμα και νοσοκομείων, αλλά και την επιβολή πληρωμών για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις που πριν ήταν δωρεάν μέσα και έξω από το δημόσιο σύστημα. Τα πράγματα πήραν δραματικές διαστάσεις στα χρόνια της πανδημίας και επιμένουν, με την μετατροπή των συστημάτων υγείας και στην χώρα μας και αλλού στην πρώτη φάση σε συστήματα υγείας της μίας νόσου.

Πολυδιαφημισμένα συστήματα υγείας καταρρέουν, αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα και από τα χειροκροτήματα στους υγειονομικούς έχουμε τις νέες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις, την εντατικοποίηση της δουλειάς στο προσωπικό, την επιβολή του ιδιωτικού έργου μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας, την γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, το κυνηγητό στους υγειονομικούς που αντιστέκονται και διεκδικούν.

Οι χρόνιοι πάσχοντες είναι οι πιο ευαίσθητοι δείκτες, τα δραματικά θύματα αυτών των ανατροπών. Να μην μπορείς να κάνεις εξετάσεις στην ώρα τους, να μην μπορείς να δεις τον γιατρό σου γιατί έχουν μείνει λίγοι στο τμήμα, στο νοσοκομείο, να μην μπορείς να κάνεις την θεραπεία στην ώρα της, να μην μπορείς να πληρώσεις και τα φάρμακα και τις εξετάσεις γιατί είναι ψέματα ότι οι χρόνιοι πάσχοντες τα έχουν όλα δωρεάν, αλλά και αυτά που έχεις δωρεάν αναγκάζεσαι να πας να τα πληρώσεις πολλές φορές στον ιδιωτικό τομέα για να τα κάνεις έγκαιρα ή στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο και τώρα σου λένε και στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία.

Καταλήγοντας, επισήμαναν τη σημασία του αγώνα των υγειονομικών που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, ενάντια στο «νόμιμο» αλλά και στο «παράνομο» φακελάκι. Επίσης, τόνισαν πως «μας γεμίζουν αισιοδοξία οι αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας που πλημμύρισαν τους δρόμους στα μεγάλα απεργιακά ποτάμια στις 28 του Φλεβάρη. Οι ανάπηροι, χρόνοι πάσχοντες, οι γονείς και κηδεμόνες, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα του συλλογικού αγώνα, της αλληλεγγύης για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας, τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας, την ίδια μας την ζωή. Το σύνθημα που βγήκε μέσα από την ψυχή της νεολαίας, του λαού μας, στα μεγάλα συλλαλητήρια για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών ή τα κέρδη τους ή η ζωή μας εκφράζει αν μη τι άλλο πρώτα απ΄όλα εμάς και τις οικογένειές μας».

 
 

Τέλος η ΣΕΑΑΝ, τονίζει ότι αγωνίζεται για:

Γενναία αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε όλο το σύστημα υγείας για να μπορούν να υπάρχουν πρωινές και απογευματινές βάρδιες στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων, να μπορούν να οργανώνονται εξωτερικά συνεργεία για εθελοντικές αιμοδοσίες .

Να ενισχυθούν τα τμήματα και τα ιατρεία για χρόνιους πάσχοντες με το αναγκαίο προσωπικό, όπως οι μονάδες τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ), τα μεταμοσχευτικά κέντρα, οι ΜΕΘ που είναι προϋπόθεση για να σωθούν σωθούν ζωές, να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις.

Να μπορέσουν να ανοίξουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια.

Καμία πληρωμή από τους ασθενείς για απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Να ανοίξουν όλα τα τμήματα και τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του παιδογκολογικού του «Αγία Σοφία», όχι στο κλείσιμο του τμήματος ανοσοανεπάρκειας.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμία απόλυση.

Αναβάθμιση όλου του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Ενίσχυση όλων των σχολείων ειδικών και γενικών με ειδικούς νοσηλευτές, κοινωνικούς επιστήμονες και απινιδωτές αν μη τι άλλο σε όλα τα ειδικά σχολεία.

Απαγόρευση των απολύσεων χρονίως πασχόντων και γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ απ’ τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

100€ αύξηση σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, κανένα επίδομα και σύνταξη κάτω από 600€.

Δωρεάν παροχή σε όλους τους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες όλων των τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνιτών μελών, αναγκαίων για την καθημερινή τους ζωή, την εκπαίδευση, την θεραπεία και την αποκατάσταση.

Χωρίς καμιά εξαίρεση και αποκλεισμό, πλαφόν και άλλους περιορισμούς για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες.

Μέτρα προστασία από την ακρίβεια. Όχι στις διακοπές ρεύματος και στους πλειστηριασμούς.

 
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις