Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων και η Ακαδημία Πλάτωνος

Η εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία..

Η εκχώρηση των δημοσίων αγαθών και των μνημείων σε ανώνυμες εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία με μόνο κανόνα εκείνον της ιδιωτικής οικονομίας, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς από δήμους και περιφέρειας και μέσω αυτών από  Ανώνυμες Εταιρείες και εν τέλει από ιδιώτες είναι το στρατηγικό σχέδιο το οποίο συστηματικά καταστρώνεται από την το Μάαστριχτ και μεθοδεύεται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις.

Εντός αυτού του πλαισίου, ο ο  Δήμος Αθηναίων δεν κρύβει τις αδηφάγες ορέξεις και τις επεκτατικές βλέψεις του προς οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφερόντα εις βάρος του δημόσιου χώρου.

Ο Εθνικός Κήπος και ο Λόφος Φιλοπάππου, οι οποίοι αμφότεροι παραδόθηκαν σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου και διά αυτής σε ιδιωτικά συμφέρονται φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή…

Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ να εκχωρήσει αρμοδιότητες που αφορούν στην ανάδειξη και διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ανώνυμη εταιρεία του Δήμου και συγκεκριμένα στην Ανάπλαση Α.Ε. Ηδη έχει συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας για την «υλοποίηση από κοινού δράσεων μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού και της εταιρείας με την επωνυμία ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος» και το οποίο αναμένεται να υπογραφεί και μάλιστα με χαρακτήρα «επείγοντος».

Δε μπορεί παρά να είναι επείγουσα η δημιουργία όλου εκείνου του πλαισίου που θα επιτρέψει την διαχείριση του συγκεκριμένου και άλλων αρχαιολογικών χώρων με όρους οικονομίας και ελεύθερης αγοράς. Ο οικονομικός και ιδεολογικός κυνισμός απέναντι πολιτιστική κληρονομιά και η ασυγκράτητη μανία να συμπεριληφθεί στην αγριότητα των γενικευμένων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δεν κρύβεται ούτε στο κείμενο του εν λόγω μνημονίου στο οποίο ομολογείται ότι υλοποιούνται κατευθύνσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σημειώνοντας συγκεκριμένα: «…ο ΟΑΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα αναγνωρίζουν τον Πολιτισμό ως τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, μαζί με την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή».

Μην ξεχνάμε ότι εντός αυτού του πλαισίου της «βιώσιμης ανάπτυξης» με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζεται η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος να γίνει αβίωτη για τους κατοίκους της και «βιώσιμη» (βλ. κερδοφόρα) για τις πολυεθνικές. Η κατάρρευση του σχεδίου της εταιρείας Artume, η οποία είχε την σύμφωνη γνώμη όλων των κυβερνήσεων προκειμένου να χτίσει Mall δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, δεν άφησε κενό. Ενα νέο εμπορικό κουτί βρίσκεται στα σκαριά από τη Leroy Merlin, η οποία προφανώς θα επιβαρύνει το άμεσο περιβάλλον της Ακαδημίας Πλάτωνος, έστω κι αν αυτή είναι «αναπλασμένη» από την Α.Ε. του Δήμου Αθηναίων. Διότι, το θέμα δεν είναι να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος ως τόπος και φορέας γνώσης και σχέσης με τα υλικά τεκμήρια της ιστορίας, αλλά να αποτελέσει ντεκόρ και αυλή των εμπορικών δραστηριοτήτων της πολυεθνικής.

Στο παρόν μνημόνιο είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο Δήμος αναλαμβάνει τη διαχείριση του χώρου καθώς και ό,τι αφορά στις διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για τη  μελέτη και κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, με το Υπουργείο Πολιτισμού να περιορίζεται στην έκφραση «συναίνεσης». Συγκεκριμένα στο προοίμιο (άρθρο 1) αναφέρεται ότι: «Με το παρόν μνημόνιο ο Δήμος Αθηναίων: α) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προτίθεται να προβεί στην ανάπλαση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, ώστε ο χώρος να καταστεί πιο ελκυστικός στο ευρύ κοινό συμβάλλοντας στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και β) σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρία με την επωνυμία «Ανάπλαση ΑΕ» προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης η οποία θα οδηγήσει στην κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στον χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος».

Οσο για το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό αναλαμβάνει:

 – Να συναινέσει (!)στην υλοποίηση των απαραίτητων μελετών για την ανάπλαση της περιοχής από τον Δήμο Αθηναίων και να συνδράμει στην ολοκλήρωσή τους με κάθε τρόπο.

– Να συναινέσει (!) στη δημοπράτηση και ανάθεση των αναγκαίων έργων από τον Δήμο Αθηναίων.

– Να συντονίζει, υποστηρίζει και διαχειρίζεται με την προσήκουσα επιμέλεια τις δράσεις που αποτελούν αντικείμενο του παρόντος Μνημονίου.

– Να απασχολεί και διαθέτει επιστημονικό και διοικητικό και έμπειρο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα και επαγγελματική εμπειρία, ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα υλοποίησης των δράσεων του παρόντος.

– Να παρέχει διοικητική και συντονιστική υποστήριξη στην εφαρμογή και υλοποίηση του παρόντος

Ετσι, ξαφνικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν εποπτεύει, δεν κατευθύνει, δεν δίνει άδειες και εγκρίσεις, αλλά απλώς «συναινεί» στα σχέδια του Δήμου ο οποίος αντίθετα:

  • Ασκεί εποπτεία για το συντονισμό όλων των δράσεων και παρακολουθεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους σκοπούς του
  • Παρέχει τις γενικές κατευθύνσεις για την παροχή των υπηρεσιών σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που ορίζονται από τον Εσωτερικό Οργανισμό και το κείμενο νομικό πλαίσιο.
  • Διαθέτει αναγκαίο προσωπικό μόνιμο ή μη για τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη των έργων

Επιπλέον, η «Ανάπλαση ΑΕ», αναλαμβάνει εκτός από τις διαδικασίες του αρχικτεκτονικού διαγωνισμού για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών «να απασχολεί και να διαθέτει επιστημονικό και διοικητική προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα και επαγγελματική εμπειρία ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα υλοποίησης των δράσεων του παρόντος», δηλαδή ό, τι πρέπει να κάνει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Αρχαιολογικό Νόμο η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της.

Οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, οι οποίοι πριν επτά μήνες και με αφορμή την εκχώρηση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου είχαν προβλέψει ότι ο επόμενος στόχος θα είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Προφανώς και οι εργαζόμενοι δεν είχαν το χάρισμα της προφητείας, αλλά τη βιωματική επίγνωση μιας πορείας που οδηγεί στην εκχώρηση των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιωτικές ορέξεις μέσα από τη δημιουργία εμβαλωματικών μορφωμάτων όπως οι αναπτυξιακές ΑΕ, τα οποία περνάνε από το Δήμο για να καταλήξουν στο αόρατο χέρι της αγοράς.

Ενόψει των σχεδίων που εξυφαίνονται και για την Ακαδημία Πλάτωνος και τα οποία ουσιαστικά καταργούν το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι συνέταξαν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας και εναντίωσης.

Ο Ημεροδρόμος παραθέτει ολόκληρη τη επιστολή των εργαζόμενων:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΦΑΠΑ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις