Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σχολεία “γκέτο” και υποβαθμισμένα στις φτωχές περιοχές φέρνει η κυβερνητική “αξιολόγηση” (VIDEO)

Συνέντευξη του αντιπροέδρους της ΟΛΜΕ, Α. Καργόπουλου στην ΕΡΤ

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, επειδή είναι μία αντιεκπαιδευτική και αντεπιστημονική διαδικασία, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με σοβαρές επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, σημείωσε ο Ανδρέας Καργόπουλος, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, σε συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης 25 Μάη, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Σημειώνεται ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία έχουν προκηρύξει στάσεις εργασίας αυτή την εβδομάδα ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση αξιολόγηση.

“Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση τόσο των σχολείων όσο και των εκπαιδευτικών και αυτό θα έχει πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ανέφερε. “Εαν ένα σχολείο αξιολογηθεί κακώς ο γονιός που έχει τη δυνατότητα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει το παιδί του να συνεχίσει να φοιτά σε αυτό το σχολείο υποστηρίζοντας ότι με αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται σχολεία «γκέτο» καλών και κακών, πλούσιων και φτωχών μαθητών.

Αναφορικά με το εάν οι εκπαιδευτικοί είναι κατά της αξιολόγησης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μύθο καθώς όπως σημείωσε «αξιολογούνται διαρκώς μέσα από τους παιδαγωγικούς συλλόγους που γίνονται κάθε μήνα, από το σύλλογο διδασκόντων, από τη διεύθυνση του σχολείου, κ.λπ».

Μιλώντας για ακραίες περιπτώσεις στοχοποίησης σε βάρος εκπαιδευτικών ο κ. Καργόπουλος υποστήριξε ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς πολύ δύσκολο καθώς «τρέχουν δεκάδες διαδικασίες στην Α’ Αθήνας με Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) οι οποίες γίνονται για τελείως άσχετους λόγους. «Οι συνάδελφοι έχουν στοχοποιηθεί και γίνονται πάρα πολλές ΕΔΕ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Τόνισε ότι “το άλφα-βήτα της παιδαγωγικής διαδικασίας είναι ότι για να μπορέσεις να αξιολογήσεις το μαθησιακό αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζεις τη σύνθεση της τάξης, το επίπεδο των μαθητών από που ξεκίνησαν που σταμάτησαν. Όταν μπαίνει ένας άνθρωπος κάθε τέσσερα χρόνια σε μια τάξη που δεν ξέρει τίποτα από όλα αυτά, δεν ξέρει τον εκπαιδευτικό, αυτό δεν είναι η εκπαιδευτική διαδικασία”.

Ξεκαθάρισε πως τα σωματεία των εκπαιδευτικών δεν αρνούνται την πραγματική και ουσιαστική αξιολόγηση, με στόχο την αναβάθμιση των σχολείων και του εκπαιδευτικού έργου, ωστόσο επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν οδηγεί στην βελτίωση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου, αντίθετα οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στην υποβάθμιση των σχολείων των φτωχών περιοχών.

Σχετικά θέματα

Απόψεις