Πολιτική

Σαουδική Αραβία: Μετά τη συστοιχία «Πάτριοτ» πήγε και ο Μητσοτάκης για «μπίζνες»

«Έχουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, από το Ριάντ

«Δεν είναι έκπληξη που ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Έχουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις. Έχουμε μια πολύ καλή δυνατή στρατηγική συμμαχία. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι εδώ και είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κοινών ενδιαφερόντων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφος John Defterios στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, στο Ριάντ.

«Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο ανάκτορο Al Yamamah, στο Ριάντ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud», μας ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Συζήτησαν τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι η ενέργεια, ο τουρισμός και η άμυνα. Μάλιστα, συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. 

«Έχουμε τις ίδιες γεωπολιτικές προκλήσεις« με τη Σαουδική Αραβία, λοιπόν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Προφανώς, σε αυτό το πλαίσιο στέλνουν στη Σαουδική Αραβία την ελληνική συστοιχία «Πάτριοτ»!

Να υπενθυμίσουμε ότι με την τελετή αναχώρησης της πυροβολαρχίας «Πάτριοτ» για τη Σαουδική Αραβία, πριν έναν μήνα και κάτι στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, άνοιξε και επίσημα ένα ακόμη κεφάλαιο της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα πρόβλημα να εμπλέξει τη χώρα στους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Περσικό Κόλπο και παραπέρα.

Η «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» αποτελείται από μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot» και σχεδόν 100 στρατιωτικούς και αποστέλλεται στη Σ. Αραβία για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική – αντιπυραυλική ομπρέλα της χώρας, όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Η ανάπτυξη των ελληνικών «Πάτριοτ» πραγματοποιείται με βάση το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept), στο οποίο συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση.

Προηγήθηκε τον περασμένο Απρίλη η επίσκεψη στο Ριάντ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας η οποία αναβάθμιζε τη διμερή στρατιωτική «συνεργασία». Το πρώτο βήμα σε υλοποίησή της έγινε τον περασμένο Μάρτη, όταν έξι σαουδαραβικά «F-15» μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, για την κοινή άσκηση «Falcon Eye Ι». Τον Μάη η Αθήνα και η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσαν με τη συμμετοχή τεσσάρων «F-16» στην άσκηση «Falcon Eye II» που διοργάνωσε στη Σαουδική Αραβία η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση ακολούθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, καθώς και η επανατοποθέτηση Έλληνα ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, που σηματοδοτούν την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αυτές είναι οι… ευγενείς «κοινές γεωπολιτικές προκλήσεις» που έχει η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. 

(Επισκέψεις: 252 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend