Πολιτική

Στέλνουν στη Σαουδική Αραβία την ελληνική συστοιχία «Πάτριοτ»!

Με την τελετή αναχώρησης της πυροβολαρχίας «Πάτριοτ» για τη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ανοίγει και επίσημα ένα ακόμη κεφάλαιο της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών εκτός συνόρων και της έμπρακτης συμμετοχής των ελληνικών κυβερνήσεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα έως τον Περσικό Κόλπο και παραπέρα, για την «αναβάθμιση» της θέσης της αστικής τάξης.

Η «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» αποτελείται από μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot» και σχεδόν 100 στρατιωτικούς και αποστέλλεται στη Σ. Αραβία για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική – αντιπυραυλική ομπρέλα της χώρας, όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Η ανάπτυξη των ελληνικών «Πάτριοτ» πραγματοποιείται με βάση το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept), στο οποίο συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στην τελετή, έκανε λόγο για «θετικό αντίκτυπο» που έχει η εν λόγω αποστολή «για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η αποστολή θα έχει «οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό».

Προηγήθηκε τον περασμένο Απρίλη η επίσκεψη στο Ριάντ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας η οποία αναβάθμιζε τη διμερή στρατιωτική «συνεργασία».

Το πρώτο βήμα σε υλοποίησή της έγινε τον περασμένο Μάρτη, όταν έξι σαουδαραβικά «F-15» μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, για την κοινή άσκηση «Falcon Eye Ι». Τον Μάη η Αθήνα και η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσαν με τη συμμετοχή τεσσάρων «F-16» στην άσκηση «Falcon Eye II» που διοργάνωσε στη Σαουδική Αραβία η Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση ακολούθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, καθώς και η επανατοποθέτηση Έλληνα ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, που σηματοδοτούν την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 732 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend