Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σαντορίνη: Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα και η μαζική φυγή – Ανεπαρκή μέτρα – Αισχροκέρδεια στα εισιτήρια

Περισσότεροι από 9.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το νησί της Σαντορίνης, με αεροπλάνα και πλοία, μετά τους συνεχείς σεισμούς..

Περισσότεροι από 9.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το νησί της Σαντορίνης, με αεροπλάνα και πλοία, μετά τους συνεχείς σεισμούς που σημειώνονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιού, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Ανάφης και Σαντορίνης, κατάσταση που έχει σκανδαλωδώς “κινητοποίηση” το αόρατο χέρι της αγοράς, η οποία αυτορυθμίζεται στην αισχροκέρδεια με τα αεροπορικά εισιτήρια να φτάνουν και τα 200 ευρώ!

Μετά τις ισχυρές δονήσεις των 4,9 και 4,8 Ρίχτερ από τα ξημερώματα, οι σεισμογράφοι συνεχίζουν να καταγράφουν σεισμούς ιδιαίτερα άνω των 4 βαθμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως από τις 10.15 σήμερα το πρωί και για λιγότερο από μία ώρα παρατηρήθηκαν 5 δονήσεις μεγέθους από 4 έως 4,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Σημειώνεται πως στο νησί έχει διακοπεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα, παραμένουν κλειστά τα σχολεία αλλά και η συγκέντρωση ατόμων σε κλειστούς χώρους. 

Σεισμολόγοι που βρίσκονται στο νησί εντοπίζουν πως το επίκεντρο σταδιακά μεταφέρεται προς την Αμοργό ενώ πληθαίνουν οι φωνές πως πρόκειται για προσεισμική ακολουθία που αναμένεται να φέρει και τον κύριο σεισμό. Την ίδια ώρα απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού, με τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση να είναι καθαρά «για τα μάτια του κόσμου». Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την ανυπαρξία οργανωμένων σχεδίων εκκένωσης του νησιού όταν θα χρειαστεί, μπροστά στο ορθάνοιχτο πλέον ενδεχόμενο ισχυρότατης δόνησης.

Αντίθετα, σήμερα η δημοτική Αρχή προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες με ανακοίνωσή του, λέγοντας πως «έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί» τη στιγμή που ακόμα και ο κεντρικός δρόμος προς το λιμάνι του Αθηνιού παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και επιστροφής, «λόγω του ενός και μόνο στενού δρόμου, ο οποίος δεν μπορεί να βελτιωθεί άλλο, για πολλούς λόγους φυσικούς και τεχνικούς» όπως άλλωστε έλεγε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας πριν από περίπου ένα χρόνο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα από τα μέτρα που πάρθηκαν με απόφαση του δημάρχου Θήρας είναι «η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων».

Ωστόσο οι σεισμολόγοι διαφωνούν στο πόσο μπορεί να φτάσει το μέγεθος του αναμενόμενου κυρίως σεισμού καθώς ο Ευθ. Λέκκας λέει πως «το σενάριο των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκεντρώνει πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες, μικρότερες από χθες» ενώ ο Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του ανέφερε ότι «όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα αυξάνει και το αναμενόμενο μέγεθος του με «το χειρότερο σενάριο να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956» αφού «είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί».

Το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού όπως της Σαντορίνης το 1956 με τα 7,7 Ρίχτερ φαντάζει -σύμφωνα με τους επιστήμονες- απίθανο, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σεισμός μεγέθους 5-6 Ρίχτερ το επόμενο διάστημα, όπως υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε σε έντονη προσεισμική ακολουθία. Τέτοιες ακολουθίες μπορεί να κρατήσουν μέχρι και περίπου 4 μήνες».

«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα». Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.

«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα  για τις Κυκλάδες, την αντοχή των οποίων δοκιμάζει ο Εγκέλαδος τις τελευταίες  ημέρες.

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως οι επιστήμονες είναι πως το φαινόμενο … πλήττει το βαρύ χαρτί του τουρισμού. «Θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση η οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού» είπε ο Άκης Τσελέντης με τον Ευθ. Λέκκα να προσθέτει ότι η απομάκρυνση του επίκεντρου «από τη Σαντορίνη είναι καλό» και πως «οι κάτοικοι εδώ στη Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς, δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός που υπάρχει για φυγή».

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια που γίνεται από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ να … διατηρηθεί η ψυχραιμία, δεν έχει δώσει  καμία απάντηση για το αν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι αντισεισμικοί έλεγχοι, πόσο μάλιστα όταν ο ίδιος αναφέρει πως «η Αμοργός δεν έχει τόσο μεγάλη τρωτότητα όσο η Σαντορίνη, είναι πολύ μικρή και τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πολύ πιο μικρά στην Αμοργό από τη Σαντορίνη». 

Σχετικά θέματα

Απόψεις