Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες με τους επιστήμονες να έχουν καταγράψει γύρω στους 14.000 σεισμούς, με δεκάδες απ’ αυτούς να είναι έντασης 4 έως 5 Ρίχτερ.
Τα ξημερώματα, στις 3.14 π.μ. καταγράφηκε ένας ακόμη σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συνολικά πέντε νέοι σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης των 5 Ρίχτερ, εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 24 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ο σεισμός που είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Σαντορίνη και Αμοργό αλλά και στην Αττική.
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τώρα έχουν γίνει στις Κυκλάδες πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών.
Η κυβέρνηση προστατεύει το «τουριστικό προϊόν»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, για άλλη μια φορά, χθες, μέσω της υπουργού Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, επέμεινε ότι σταθερή προτεραιότητα είναι να μην «πειραχτεί» το ισχυρό «brand name» της Σαντορίνης, η φήμη του νησιού, και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ο κρατικός μηχανισμός εδώ και μέρες είναι σε επιφυλακή». Ωστόσο, κάτοικοι και εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η «πίσω αυλή» της τουριστικής βιτρίνας είναι αυτή των ελλείψεων σε όλους τους τομείς – Πολιτική Προστασία, δημοτικές υπηρεσίες, Υγεία, Πρόνοια.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, σε Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ιο.
Οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως να εξακολουθήσουν για μήνες οι σεισμικές δονήσεις σε αυτήν περίπου την ένταση ή να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός, γύρω στα 6 Ρίχτερ. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν ότι η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα πρέπει να παρακολουθείται μόνιμα σε αυτήν την περιοχή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με τα ενεργά ηφαίστεια στη Μεσόγειο, και όχι μόνο τώρα που αναγκάστηκε το αστικό κράτος λόγω της έκτακτης κατάστασης. Αυτό όμως απαιτεί την ανάλογη χρηματοδότηση, μέσα και προσωπικό για να γίνεται η πιο λεπτομερής έρευνα και καταγραφή, κάτι που διαχρονικά δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ερευνητικές ομάδες δεν έχουν καν στέγη για τα εργαστήρια και τις υποδομές τους.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, αφήνοντας αιχμές για τη συμμετοχή μελών που δεν έχουν τοποθετηθεί με δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) εκπροσωπώντας τους φορείς τους στις συνεδριάσεις, και κάνοντας λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν τον ρόλο μας».
Σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι αιχμές αφορούν τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και είναι στο ΔΣ του ομώνυμου Ιδρύματος, και τον Θανάση Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας δηλώνεται ότι «η σύνθεση και η λειτουργία των Επιτροπών είναι απολύτως νόμιμες» και ότι «οι προσωπικές ατζέντες του καθενός τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να αφορούν κανέναν».
Τα γνωστά ανεπαρκή μέτρα για τους εργαζόμενους στον δήμο Θήρας
Το υπουργείο Εργασίας, με βάση τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά στον δήμο Θήρας, ανακοίνωσε μέτρα, ανεπαρκή και προσανατολισμένα στους εργοδότες, όπως την περίοδο της πανδημίας.
Εφόσον εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θέσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 31/1/2025 σε αναστολή για την περίοδο 1/2 έως 3/3, οι εργαζόμενοι θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 μέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα «διασφαλίζονται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού και η αναλογία Δώρων – εορτών».
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιούν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.
Επίσης, προβλέπεται οι εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής να μην μπορούν να απολύσουν κατά αυτό το χρονικό διάστημα. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
ΠΗΓΗ: 902.gr