Ρόλο στα παζάρια για μια «διευθέτηση» της ουκρανικής σύγκρουσης και της μοιρασιάς της λείας του πολέμου, διεκδικούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την τύχη της Ουκρανίας.
«Δεν θα υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στη συνάντηση των υπουργών από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι μίλησε με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Η συνομιλία των δύο προέδρων έγινε στο φόντο της προέλασης του ρωσικού στρατού στο πεδίο και τις επισημάνσεις της Ουάσιγκτον ότι η «ευρωπαϊκή ασφάλεια» δεν αποτελεί πλέον την «κορυφαία προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ, καθώς αυτές εστιάζουν στην αντιπαράθεση με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ισπανίας είπαν στη συνάντηση ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ληφθεί «χωρίς την Ουκρανία» και κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να δείξουν ενότητα σε αυτό το ζήτημα.
«Κοινοί μας στόχοι πρέπει να είναι να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», ανέφεραν οι ΥΠΕΞ των επτά ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση τους στο Παρίσι.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ισχυρή διατλαντική ασφάλεια», σημειώνεται στην κοινή δήλωση, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ανυπομονούν να συζητήσουν την πορεία με τους Αμερικανούς συμμάχους τους.
«Ευρωπαϊκά στρατεύματα» στην Ουκρανία
Οι ραγδαίες εξελίξεις έχουν ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρεί ότι μπορεί να μείνει εκτός της διαπραγμάτευσης και της μοιρασιάς της λείας του πλούτου της Ουκρανίας.
Το θέμα της ευρωπαϊκής συμμετοχής θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, με ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Έχοντας αποκλείσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Χέγκσεθ είπε ότι η ειρήνη θα πρέπει να διασφαλιστεί από «ικανά ευρωπαϊκά και μη στρατεύματα», τα οποία τόνισε ότι δεν θα προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Τυχόν βρετανικά ή ευρωπαϊκά στρατεύματα που αναπτύσσονται στην Ουκρανία δεν θα καλύπτονται από μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ ούτε θα καλύπτονται από την εγγύηση του άρθρου 5 της συμμαχίας, πρόσθεσε ο Χέγκσεθ, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα εξαρτώνται από τη βοήθεια των συμμετεχόντων κρατών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ανθεκτικές εγγυήσεις ασφάλειας στο Κίεβο χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές», είπε και εκτίμησε ότι η πολυεθνική δύναμη που θα βρίσκεται στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι από 100.000 έως 150.000.