Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ρεσιτάλ δηλώσεων «για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται» – «Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης» λέει και ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας

Ίσως οι πολιτικές ηγεσίες να πιστεύουν ότι, αν επαναλαμβάνουν σαν mantra το ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, θα κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις ή -ακόμη χειρότερα- ότι θα επιδιώξουν ένα είδος κοινωνικής συναίνεσης στη μαζική φτωχοποίηση. 

Συνεχίζεται το ρεσιτάλ δηλώσεων από τους ευρωπαίους πολιτικούς για τον «δύσκολο χειμώνα που έρχεται». Τώρα, τη σκυτάλη πήρε ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος αφού είπε ότι ο «αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε πως «Θα μπορούσαμε να οδεύουμε προς έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες εδώ και γενιές».

Ίσως οι πολιτικές ηγεσίες να πιστεύουν ότι αν επαναλαμβάνουν σαν mantra το γεγονός ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας ότι κάπως θα κατευνάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις ή -ακόμη χειρότερα- ότι θα επιδιώξουν ένα είδος κοινωνικής συναίνεσης στη μαζική φτωχοποίηση. 

Φυσικά, τα ίδια λένε και οι αντίστοιχοι Έλληνες υπουργοί. Ο Γεωργιάδης έκανε λόγο για τον χειρότερο χειμώνα από το 1942, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για αναπόφευκτη πτώση του βιοτικού επιπέδου

Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κύμα δηλώσεων, από το εσωτερικό και το εξωτερικό που ενώ φαίνεται ότι «προειδοποιεί», αυτό που επιδιώκει είναι τη διαμόρφωση ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» φτωχοποίησης του λαού, με τον ίδιο το λαό να το προσυπογράφει.

Οι δηλώσεις Τζεντιλόνι 

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Ευρωπαίου υπουργός Οικονομίας, Τζεντιλόνι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ: «Ένας ορισμένος αριθμός σημάτων συναγερμού ανάβουν στο κόκκινο: οι τιμές της ενέργειας κατέρριψαν νέα ρεκόρ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Και ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζεται».

Οι τιμές του αερίου ήταν στα τέλη Αυγούστου 15 φορές υψηλότερες εκείνων που ήταν πριν από την πανδημία της Covid-19 και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλούσε σε μια διάσκεψη του κέντρου Bruegel, ενώ το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Ρώσους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι προοπτικές εξαρτώνται ουσιαστικά από την εξέλιξη των αγορών ενέργειας: υποβαθμίζονται σαφώς σε σχέση με το σενάριο αναφοράς μας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού σε ρωσικό αέριο”, συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 14 Ιουλίου τις προβλέψεις της για αύξηση 2,6% στην ευρωζώνη το 2022 και 1,4% το 2023. Οι προβλέψεις αυτές ήταν ήδη μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις (2,7% και 2,3% αντίστοιχα).

Ο Τζεντιλόνι υπενθύμισε πως ο πληθωρισμός κατέρριψε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, φθάνοντας το 9,1%.

Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στον δείκτη PMI που έδειξε μια μείωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα.

«Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν ταυτόχρονα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το ευρώ έπεσε κάτω από την ισοτιμία 1:1 προς το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια και οι εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα δείχνουν πως η εξωτερική ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη».

«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», είπε ο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους.

Η ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα τα ποσοστά ανάπτυξης για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο σε 0,7% και 0,8% αντίστοιχα στην ευρωζώνη.

«Οι αγορές εργασίας έχουν πολύ καλή επίδοση. Τα επίπεδα απασχόλησης στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται στο δεύτερο τρίμηνο (+0,4%). Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω και τον Ιούλιο καταγράφηκε σε ένα ιστορικό χαμηλό 6%», είπε ο Τζεντιλόνι.

«Και οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μετριάζονται, με τη συμφόρηση στα λιμάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Κίνα να έχει μειωθεί σημαντικά. Οι εξελίξεις αυτές θα μειώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φθάσει την κορύφωσή του», κατέληξε.