Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ψίχουλα με ημερομηνία λήξης για το λαό και επιδοτήσεις μακράς διαρκείας για το κεφάλαιο

Για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (που θα φορά τους λίγους)..

Για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (που θα φορά τους λίγους) έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην συνέντευξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη λογική της κυβέρνησης «όλα για τους λίγους» και ψίχουλα για τον λαό -και μάλιστα σύντομης χρονικής διάρκειας-  επανέλαβε τα μέτρα του Κυρ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων της κυβέρνησης πάντως είναι το γεγονός πως τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου έχουν μακρά διάρκεια και πνοή, ενώ τα μέτρα-ψίχουλα για τους εργαζόμενους έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος.

Συγκεκριμένα: 

 Επέκταση προγραμμάτων που ευνοούν κυρίως τις επιχειρήσεις

Στα υφιστάμενα μέτρα προστίθενται ή επεκτείνονται παρεμβάσεις όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, ύψους 1,1 δισ. ευρώ μόνο για το 2021.

1ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.

2ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών, που επλήγησαν από την πανδημία, για τρεις ακόμη μήνες. 

3ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.

4ον. Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.

5ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον Πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021.

6ον. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.

7ον. Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Με πρόσχημα την ανεργία, η κυβέρνηση ουσιαστικά παρέχει ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Το μέτρο προβλέπει την καταβολή 1.200 ευρώ για την πρόσληψη κάθε νέου έως 29 ετών που δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία εκ των οποίων τα 600 θα πάνε στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα θα πάνε στους εργοδότες ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους! 

8ον. Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ.

9ον. Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον -για εκείνο το μήνα- 130 εκατ. ευρώ. 

10ον. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%.

11ον. Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 ευρώ/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, λόγω και των διεθνών εξελίξεων, αναμένεται να συνεχιστεί επ’ αόριστον και να αποτυπωθεί πολύ αργότερα από την ισχύ της επιδότησης για την οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση. 

Συμπερασματικά, τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, ανέρχονται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021.

Μείωση φόρων για το κεφάλαιο και ψίχουλα στο λαό

Καλύπτοντας τη φορομπηχτική πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που σηκώνουν το κύριο βάρος των φόρων, πληρώνοντας το 90%, παρουσίασε ως σημαντικές παρεμβάσεις μείωσης της φορολογίας μέτρα που απολαμβάνουν και αφορούν κατά κύριο λόγο και για μεγάλο χρονικό διάστημα τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους συνιστούν ψίχουλα κι έχουν περιορισμένη διάρκεια ισχύος. Συγκεκριμένα:

1ον. Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.

2ον. Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3ον. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%.

4ον. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.

5ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

6ον. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

7ον. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

8ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

9ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

10ον. Τέλος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα γίνει μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

Σχετικά θέματα

Απόψεις