Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το «πρώτο ένσημο» της πολιτικής εξαπάτησης και της μεγαλύτερης εκμετάλλευσης

Για σχεδόν δύο 24ωρα τα κυβερνητικά επιτελεία προπαγάνδας και τα μιντιακά φερέφωνα τους …πουλούσαν την πρωθυπουργική εξαγγελία για το επιδοτούμενο..

Για σχεδόν δύο 24ωρα τα κυβερνητικά επιτελεία προπαγάνδας και τα μιντιακά φερέφωνα τους …πουλούσαν την πρωθυπουργική εξαγγελία για το επιδοτούμενο «πρώτο ένσημο» με βαρύγδουπους τίτλους και αναφορές περί παροχής 1.200 ευρώ σε νέους εργαζόμενους. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την κουτοπονηριά να μιλήσει για 1200 ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός!!! 

Αυτά μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι. Τότε ήρθε η εξειδίκευση του μέτρου από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα για να μάθουμε: 

«Για το 2022 όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν «προπληρωμένο χρόνο εργασίας» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού».

Μάλιστα! Αφού οι κυβερνώντες και οι «πρόθυμοι» παπαγάλοι τους πούλησαν «φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες» επί δύο μέρες περί 1.200 ευρώ που θα δίνονταν στους εργαζόμενους αφήνοντας μάλιστα συγκεχυμένο ποιο μέρος του ποσού θα κατέληγε σ’ αυτούς. Αν θα ήταν μηνιαία (και πόση) ή εφάπαξ η χρηματική ενίσχυση των 1.200 ευρώ που θα κατέληγε στους νέους εργαζόμενους, τι ανακοίνωσαν επίσημα; Ότι οι νέοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν – στην καλύτερη περίπτωση – 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες και αντίστοιχο ποσό θα καταλήγει στους εργοδότες.    

Ειδικά, δε, για εργασία μερικής απασχόλησης (δίνεται και τέτοιο δικαίωμα στην εργοδοσία), που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού… Δηλαδή 50 ευρώ το μήνα. Αυτή θα είναι η …«επιδότηση» Μητσοτάκη για τον μερικά απασχολούμενο νέο εργαζόμενο. 

Πρόκεται για μια εξαγγελία, με στόχο την εξαπάτηση από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος μάλιστα προκλητικά την «βάφτισε» δράση αντιμετώπισης της ανεργίας την ίδια ώρα που με τις πολιτικές του έχει επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα θεσπίζοντας ουσιαστικά κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά την Κυριακή κ.α.  

Πρακτικά μέσα από το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», αν κάποιος νέος εργαζόμενος προσληφθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2022, με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ (καθαρά) για πλήρη απασχόληση θα λαμβάνει επιδότηση 100 ευρώ το μήνα για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2022.

Όσον αφορά για τον εργοδότη,  ο οποίος θα λάβει επίσης 600 ευρώ σε εξαμηνιαία βάση για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του εργαζομένου που προσλαμβάνεται με τον κατώτατο μισθό των 569 ευρώ, θα καλύψει, μέσω της σχετικής επιδότησης, το 17,5% σε μηνιαία βάση το κόστος του μισθού αυτού (100 ευρώ/μήνα: 569 ευρώ/μήνα). Δηλαδή ο εργοδότης θα δίνει μόλις 469 ευρώ το μήνα από την τσέπη του για μισθό στον εργαζόμενο.

Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί επίσημα από το υπουργείο Εργασίας καμιά ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης. Δηλαδή, αν θα μπορεί μία επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενους μέσα από το πρόγραμμα “πρώτο ένσημο” μόνο αν διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η επιδότηση. 

Επίσης δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το μέλλον του εργαζόμενου όταν τελειώσει το εξάμηνο της επιδότησης. Δηλαδή αν θα τον κρατήσει ο εργοδότης για το επόμενο διάστημα ή θα μπορεί να πάρει τον επόμενο «επιδοτούμενο» νέο εργαζόμενο εξασφαλίζοντας εκ νέου ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια αφού θα έχει 17,5% λιγότερο σε μηνιαία βάση κόστος για την κάλυψη του μισθού.

Έτσι θα λειτουργήσει το περιβόητο «πρώτο ένσημο» της κυβέρνησης Μητσοτάκης, το οποίο παρά τις πομπώδης αναφορές προσφέρει ακόμα φτηνότερα χέρια στα αφεντικά που μάλιστα μπορούν να «αντλούν» νέα παιδιά από μια τεράστια δεξαμενή ανέργων αυξάνοντας ακόμα περισσότερους τους όρους εκμετάλλευσης τους…

Σχετικά θέματα

Απόψεις