Διεθνή

«Ψεύδονταν επί τρεις προεδρίες» οι ΗΠΑ

Αποδείξεις ότι τρεις κυβερνήσεις των ΗΠΑ ψεύδονταν στους πολίτες, για όσα συνέβαιναν στο Αφγανιστάν, έφερε στο φως η Washington Post (από το thepressproject.gr)

Αποδείξεις ότι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ ψεύδονταν ηθελημένα στους πολίτες, σχετικά με όσα συνέβαιναν στο Αφγανιστάν, έφερε στο φως η εφημερίδα Washington Post , συγκεντρώνοντας στοιχεία από επίσημα έγγραφα αλλά και αγωγές ανθρώπων που πολέμησαν στην κεντροασιατική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 220.000 ζωές έχουν χαθεί στα 18 χρόνια του αμερικάνικου πολέμου στο Αφγανιστάν.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εν γνώσει τους οι αρχές ψεύδονταν, μιλώντας για επιτυχίες στο Αφγανιστάν, ενώ δεν είχαν ούτε σχέδιο ούτε στρατηγική εξόδου από την κρίση που δημιούργησαν. Οι δηλώσεις Μπους και Ομπάμα περί «προόδου στο Αφγανιστάν» ήταν όλες ψευδείς και εν γνώσει των προέδρων, λέει η εφημερίδα.

Μεταξύ των εγγράφων, είναι η κατάθεση του στρατηγού Ντάγκλας Λιούτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των αμερικάνικων επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν επί προεδρίας Μπους και Ομπάμα. Σε κρατική εξεταστική επιτροπή ομολόγησε ότι «Δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα που μπλέκαμε, δεν είχαμε καμία γνώση για την κοινωνία του Αφγανιστάν και δεν ξέραμε τι κάνουμε». Ο συνταγματάρχης Μπομπ Κρόουλυ, σύμβουλος του αμερικάνικου στρατού στην περιοχή το 2013-2014, ομολογεί, επίσης, ότι «τα στοιχεία άλλαζαν έτσι ώστε να παρουσιάζουν την καλύτερη δυνατή εικόνα. Οι μελέτες, για παράδειγμα, ήταν παντελώς αναξιόπιστες, αλλά επιβάλλονταν ώστε όλα όσα κάναμε να φαίνονται σωστά. Μετατραπήκαμε σε ένα παγωτό που έγλυφε τον ίδιο του τον εαυτό» [αυτοθαυμάζονταν].

Οι συνεντεύξεις των στρατιωτικών, που ήρθαν στο φως, έγιναν στο πλαίσιο ειδικής επιτροπής για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, η οποία έχει καταγγείλει και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια) στο συγκεκριμένο πόλεμο.

Μετά τη δημοσίευση των εγγράφων, το Αμερικάνικο Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «το Πεντάγωνο δεν είχε πρόθεση να παραπλανήσει τους πολίτες και το Κογκρέσο». Δεν διευκρινίζεται αν κάποιος άλλος είχε αυτή την πρόθεση – δεν είναι άλλωστε ευθύνη του Πενταγώνου.

πηγή: thepressproject.gr 

(Επισκέψεις: 1.340 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend