Μια διήμερη εκδήλωση – πρόκληση και ξέπλυμα διοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, σήμερα και αύριο, σε Ιωνίδειο και Ράλλειο αντίστοιχα, σε συνεργασία με το «Ισραηλινό Συμβούλιο Νέων Ηγετών» (ICYL), με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, και τον επικεφαλής πρέσβη Aviv Shir-On, του προγράμματος “Νέων Πρεσβευτών” του Ισραήλ.
Η Διεύθυνση καλεί συγκεκριμένα σχολεία του Πειραιά να συμμετέχουν στην εκδήλωση με αντιπροσωπείες μαθητών και με αντικείμενο την «αλληλεπίδραση με μαθητές από την Ιερουσαλήμ», που επισκέπτονται τη χώρα μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις από τον Ισραηλινό πρέσβη και άλλους, ενώ τα παιδιά θα κληθούν να συζητήσουν για το «πώς οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση συγκρούσεων», για τη σημασία της «νεανικής διπλωματίας» και των «νεανικών κινημάτων», αλλά και για τις «προκλήσεις των ψευδών ειδήσεων» από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!
Ολα αυτά την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζει νέο μακελειό στη Γάζα, όταν χιλιάδες παιδιά δολοφονούνται από τις βόμβες και πεθαίνουν από την πείνα, όταν οικογένειες ξεκληρίζονται. Το κράτος μακελάρης και δολοφόνος έρχεται, με τις ευλογίες του Υπουργείου Παιδείας, να προβάλλει στα ελληνικά σχολεία το “παράδειγμα νεανικής ηγεσίας” και την ώρα που ξεκληρίζει έναν ολόκληρο λαό.
Με δεδομένες τις αντιδράσεις που ήδη εκφράζονται από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά προσπάθησε να διοργανώσει την εκδήλωση κάτω από τη μύτη τους, χωρίς να το καταφέρει.
«Κανείς γονιός να μη δεχτεί το παιδί του να συμμετέχει στην εκδήλωση, που θέλει να ξεπλύνει τα εγκλήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ», αναφέρεται σε κάλεσμα της Ενωσης Γονέων του Πειραιά.
Η ΕΛΜΕ Πειραιά απαιτεί να ακυρωθεί η εκδήλωση και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Οργή μας προκάλεσε έγγραφο του ΔΙΔΕ Πειραιά με τίτλο ‘’Διήμερη εκδήλωση αλληλεπίδρασης ελληνικών και ισραηλινών παραδόσεων και πολιτισμών’’ όπου ενημερώνει πως, υπό την αιγίδα της ΔΙΔΕ Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη αποστολής 29 μαθητών από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρέσβη του κράτους-δολοφόνου, με δήθεν σκοπό – ‘’φερετζέ’’ να συναντηθούν Ισραηλινοί και Έλληνες μαθητές και να συζητήσουν. Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, η οποία γίνεται εν κρυπτώ για το περιεχόμενό της και μάλιστα χωρίς την ουσιαστική γονεϊκή συναίνεση, κάτι το οποίο εγείρει ζητήματα προστασίας ανηλίκων.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ότι συναντιούνται παιδιά από τις δύο χώρες. Αλλά ότι θα λείπουν από τις συναντήσεις αυτές η Ahed, o Anas, o Sa’ad και χιλιάδες ακόμα νεκροί, αγνοούμενοι και φυλακισμένοι, από το Ισραηλινό κράτος, Παλαιστίνιοι μαθητές.
Και απέναντι σε αυτό κανένας/καμιά μαθητής/τρια, γονιός και καθηγητής δεν πρέπει να μένει αμέτοχος! Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να συζητιούνται, αυτές είναι οι σκέψεις που πρέπει να εκφραστούν για να μπορέσουμε πραγματικά να διασφαλίζουμε το δικαίωμα στη μόρφωση, τη ζωή, τη δουλειά, την πατρίδα για κάθε μαθητή, είτε αυτός είναι Έλληνας, είτε Ισραηλινός, είτε Παλαιστίνιος! Και όχι να αξιοποιούνται μαθητές από την ισραηλινή και την ελληνική κυβέρνηση για να ξεπλύνουν τα δικά τους “εγκλήματα”, την πολιτική που θυσιάζει ζωές και δικαιώματα! Και μάλιστα, όταν, μόλις μερικές ώρες πριν, αποφασίστηκε από το Ισραήλ, και επίσημα, η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, η κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων και ο εκτοπισμός του Παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του, έχοντας την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι μαθητές μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαδηλώνουν και εκφράζουν πολύμορφα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει πατρίδα. Ζητάνε να σταματήσει η σφαγή στη Μέση Ανατολή, όπως το ίδιο κάνουν και χιλιάδες Ισραηλινοί, ανάμεσά τους και μαθητές με τους δικούς τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Γιατί ξέρουν ότι ο εχθρός δεν είναι τα παιδιά άλλων χωρών, ότι ο εχθρός είναι κοινός για όλα τα παιδιά: είναι οι βιομήχανοι-εφοπλιστές-τραπεζίτες-μεγαλοεπιχειρηματίες, τα κράτη που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους, που για αυτό φτάνουν να οδηγούν τους λαούς στον πόλεμο. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Τώρα, καλούνται να πάρουν μέρος σε μια εκδήλωση που γίνεται με τις ευλογίες, αν όχι την καθοδήγηση, της Ισραηλινής Πρεσβείας, σαν να μην τρέχει τίποτα… Σαν να μην είναι το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί εδώ και δεκαετίες έναν ολόκληρο λαό.
Αναρωτιόμαστε, αυτά πρόκειται να ακουστούν στην ενότητα “Η σημασία των νεανικών κινημάτων”; Ποια άραγε είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όταν χάνεται το ένα παιδί πίσω από το άλλο;
Όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς ένα πράγμα μας εκφράζει: “Έχε το νου σου στο παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!”. Γι’ αυτό και δε σταματάμε ποτέ να τα συζητάμε αυτά στις τάξεις μας.
Απαιτούμε να ακυρωθεί τώρα η διημερίδα!
Η φωνή του Παλαιστινιακού Λαού, το σύνθημα ‘’με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά’’ να είναι σίγουροι ότι θα ακουστεί δυνατά!