Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Προκλητικός Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης

Το «χαρτί» της αντιλαϊκής σταθερότητας πάνω στις ράγες του ευρωμονόδρομου παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πετύχει επιβράβευση της πολιτικής..

Το «χαρτί» της αντιλαϊκής σταθερότητας πάνω στις ράγες του ευρωμονόδρομου παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πετύχει επιβράβευση της πολιτικής του κεφαλαίου στις επερχόμενες ευρωεκλογές, καλώντας τον λαό να στοιχηθεί πίσω από τα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία φυσικά υπηρετούνται από όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ανέφερε ότι «οι αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το τι γίνεται σε όλα τα κράτη – μέλη. Εξάλλου, άνω του 75% της νομοθεσίας που ψηφίζεται στη Βουλή, με κάποιο τρόπο έχει προκύψει από πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν στις Βρυξέλλες», όπου βέβαια δεν πρέπει ως ΝΔ να έχει κάποιο παράπονο αφού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει μαζί με το «σύστημα Μητσοτάκη», το οποίο στα λόγια καταγγέλλουν, από το 70% έως το 90% των Οδηγιών.

Ο Μητσοτάκης επέμεινε να βάζει ψευτοδιλήμματα στον λαό, του τύπου «το τι θα συμβεί στην Ευρώπη στον επόμενο πενταετή κύκλο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας. Θα έχουμε ή δεν θα έχουμε, παραδείγματος χάρη, ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης;», «Θα μπορέσουμε ή δεν θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία;». Ζητήματα βασικά απαντημένα για τα κόμματα του κεφαλαίου, είτε αυτά αφορούν έξτρα χρηματοδοτήσεις για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την ώρα μάλιστα που οι κρίσεις κλιμακώνονται.

Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο», «γι’ αυτό στηρίζουμε την Ουκρανία, γι’ αυτό εξακολουθούμε να τη στηρίζουμε και γι’ αυτό και διαθέτουμε στην Ουκρανία πλεονασματικό υλικό το οποίο έχουμε», επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα τους για εμπλοκή όπως εκφράζεται από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Ερυθρά. Θύμισε δε ότι μία συστοιχία «Patriot» «βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για γεωπολιτικούς λόγους», όπως επίσης ότι «έχουμε στείλει και μία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και στην ευρύτερη περιοχή». Αφησε ακόμη να διαφανεί ότι σε κάποιο βάθος χρόνου η κυβέρνηση ετοιμάζει την παραχώρηση και των S-300 στο Κίεβο, κοντά σε άλλα όπλα που έχει ήδη στείλει. Είπε π.χ. ότι «η συστοιχία “Patriot” από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να γυρίσει στην Ελλάδα εντός λίγων ημερών, αν παραχωρήσεις μία συστοιχία στην Ουκρανία δεν τη στέλνεις για να γυρίσει πίσω», αλλά «η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απεξαρτηθεί από ρωσικά συστήματα και από μιας πλευράς αυτή η διαδικασία είναι και μία ευκαιρία να ξαναδούμε συνολικά την αντιαεροπορική θωράκιση της χώρας, με συστήματα τα οποία δεν θα μας κάνουν εξαρτημένους από μία χώρα με την οποία, δυστυχώς, όχι η Ελλάδα, η Ευρώπη έχει μπει πια σε πορεία – πιστεύω – μακροχρόνιας σύγκρουσης».

Η καραμέλα της σταθερότητας

Σε αυτό το κλίμα γενικευμένης αστάθειας και ανασφάλειας για τον λαό, με βάση τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς τους, στη συνέντευξή του επέμεινε ότι «το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας είναι πολύ σημαντικό», λέγοντας ότι με «ένα κακό αποτέλεσμα» για τη ΝΔ «θα έχουμε μεγαλύτερη δυσκολία να υλοποιήσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το οποίο και ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό πριν από 10 μήνες», αποσιωπώντας ότι για μια σειρά από ζητήματα, όποτε χρειάστηκε στη Βουλή, βρήκε τα «κουκιά» από τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλωστε, αποκαλυπτικός για το τι διακυβεύεται, το ποιος θα διαχειριστεί τα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι ένα κακό για τον ίδιο αποτέλεσμα «θα δώσει σίγουρα πάτημα σε όλους αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει τόσο ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Με αυτήν την αγωνία έσπευσε να θυμίσει σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι η κυβέρνησή του στο εννιάμηνο υλοποίησε ήδη «ένα μεγάλο κομμάτι του οικονομικού μας προγράμματος», τη «μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου», την «υλοποίηση της δέσμευσής μας για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», τον νέο «δικαστικό χάρτη», την «υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Συνηθίστε να ζείτε στη φτώχεια…

Οσο για τον λαό παραδέχτηκε για πολλοστή φορά ότι η ακρίβεια είναι «ένα πρόβλημα το οποίο πραγματικά συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών», παραπέμποντας ξανά σε απαντήσεις «σε βάθος χρόνου», αν και φρόντισε ο ίδιος να ψαλιδίσει τις όποιες προσδοκίες πουλώντας βασικά …αγαθοσύνη: «Σε μια αγορά, θα έλεγα, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ακριβώς τι γίνεται, πάντα στο επίπεδο των τιμών». Αυτό που ήξερε πάντως να πει με βεβαιότητα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει τον ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή τη μείωση», αφού αν εφαρμοστεί, «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο. Και τη στιγμή που θα αρχίσουμε να θέτουμε εν αμφιβόλω τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει στην Ευρώπη, θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι», επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας που «τρέχουν» ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνοντας ξένα και ντόπια κέντρα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Ελληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις