Κοινωνία

«Πρόγραμμα ελευθερίας» με …διαθεσιμότητες, πρόστιμα και υπαγορεύσεις

Τις ποινές και τα μέτρα για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» και τους κλειστούς χώρους εξειδίκευσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης

Τα μέτρα για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό» αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης εξειδίκευσε η κυβέρνηση μετακυλίοντας για ακόμη μια φορά στο λαό την κύρια ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και τις καθυστερήσεις στα ποσοστά του εμβολιασμού.

Με πρόστιμα και διαθεσιμότητα που  συνοδεύεται από περικοπή μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και διχαστικά …«κίνητρα» η κυβέρνηση με την εξιδείκευση των νέων μέτρων επιλέγει να τραβήξει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός με διαθεσιμότητα

Την εξειδίκευση των μέτρων ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικού θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους.

Σημείωσε ότι έως τις 16 Αυγούστου το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να έχει κάνει την 1η δόση εμβολισμού και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου να γίνει σύμφωνα με την προβλεπομένη διαδικασία. Όποιος αρνείται ή δεν ολοκληρώνει θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός όσων φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές. Το πρόστιμο, στις μονάδες, θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Στις Δομές Υγείας θα είναι υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός και έως την 1η Σεπτέμβρη όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου προς αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Για τυχόν ιατρικές εξαιρέσεις από τους εμβολισμούς ανακοίνωσε ότι θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας και γηπέδων

Στους χώρους ψυχαγωγίας και στα κέντρα διασκέδασης ως τις 31 Αυγούστου θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι πελάτες ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης.

Από 16 Ιούλη ως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς, δηλαδή μόνο με εμβολιασμένους στο 85% της χωρητικότητάς τους. Στους ανοιχτούς χώρους θα υπάρχει η επιλογή για αμιγώς ή για μεικτούς.

Στα γήπεδα κλειστά και ανοιχτά, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο εμβολιασμένους. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι και μάλιστα θα μπορούν να έχουν και σχετικό σήμα έξω από την επιχείρηση.

Στα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Οι στρατεύσιμοι και μόνιμοι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν στο παρελθόν εμβολιαστεί και εξακολουθούν να υπηρετούν τη θητεία τους ή στο εξής, θα προσέρχονται και θα εμβολιάζονται θα λαμβάνουν πέντε μέρες άδεια.

Όσον αφορά των πλαίσιο κυρώσεων για τις παραβάσεις: 

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Και  covid free gr

Τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερακάκης παρουσίασε την εφαρμογή covid free gr που μπορεί να «κατέβει» κινητά apple και android και την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση των πολιτών σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ο K. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.

Σύμφωνα με την εφαρμογή:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
(Επισκέψεις: 1.192 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend