Κοινωνία

Πολωνία – Λευκορωρία: Χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώνονται σε συνοριακό φυλάκιο

Χιλιάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν σε κλειστό φυλάκιο στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με πλάνα βίντεο που δημοσιοποίησαν οι συνοροφύλακες και ο πολωνικός στρατός, καθώς εξελίσσεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, στις πλάτες μεταναστών και προσφύγων, που είναι και οι ίδιοι θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων.

«Όλο και περισσότερες ομάδες μεταναστών στέλνονται στο συνοριακό φυλάκιο Κουζνίτσα από τις λευκορωσικές δυνάμεις», αναφέρει το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter. Φωτογραφίες δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες απέναντι σε παραταγμένους Πολωνούς αστυνομικούς και στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματσίετζ Βάσικ«χιλιάδες μετανάστες» βρίσκονται σε αυτό το σημείο διέλευσης των συνόρων. «Οι πολωνικές δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για κάθε σενάριο», υπογράμμισε.

Η υπηρεσία Τύπου των συνοροφυλάκων ισχυρίζεται πως «οι παράνομοι μετανάστες συγκεντρώνονται στο συνοριακό φυλάκιο από το πρωί και προετοιμάζεται μια προσπάθεια να παραβιάσουν τα σύνορα».

Το Μινσκ εργάζεται ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες στις χώρες τους

Η Λευκορωσία εργάζεται «ενεργητικά» ώστε να επιστρέψουν στις χώρες τους οι μετανάστες που έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ, είπε σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τονίζοντας όμως ότι αυτοί δεν επιθυμούν να φύγουν.

«Είμαστε έτοιμοι, όπως ήμασταν πάντα, να τους βάλουμε όλους σε αεροπλάνα (…) τα οποία θα τους μεταφέρουν στα σπίτια τους», είπε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Belta». «Διεξάγεται έντονη εκστρατεία προκειμένου να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι “σας παρακαλούμε, επιστρέψτε”, όμως κανείς δεν το θέλει», πρόσθεσε.

«Θέλω να το υπογραμμίσω: Δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε σύγκρουση στα σύνορα. Θα ήταν πολύ λυπηρό», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Πολωνία ότι “έχει ανάγκη” αυτή την κρίση λόγω “των εσωτερικών της προβλημάτων” και της έντασης που υπάρχει με τους εταίρους της στην ΕΕ».

 
Παράλληλα, σήμερα και ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ετοιμάζουν τον νέο γύρο κυρώσεων, η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Balavia ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν επιτρέπεται πλέον σε ΣύρουςΙρακινούςΑφγανούς και Υεμενίτες να επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της στο Ντουμπάι με προορισμό τη Λευκορωσία.

Η ιδιωτική, συριακή αεροπορική εταιρεία Cham Wings Airlines επίσης ανέστειλε τις πτήσεις της προς το Μινσκ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Sputnik»)

(Επισκέψεις: 208 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend