Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε δύο μέτωπα οι επιθέσεις των Ρώσων – Σύσταση διεθνούς δικαστηρίου ζητάει ο Ζελένσκι

Εντείνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος τόσο στο μέτωπο του πολέμου όσο και στο διπλωματικό πεδίο

Με καταιγιστικές επιθέσεις, που κλιμακώνονται, ο ρωσικός στρατός επιδιώκει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα εδαφικά κέρδη σε δύο μέτωπα, στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός πολιορκούσε και χθες το Μπαχμούτ της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ, βομβαρδίζοντας τις τελευταίες οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων, στα δυτικά περίχωρα της πόλης. Με βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ντυμένος με στρατιωτική στολή ισχυρίστηκε ότι το Μπαχμούτ είναι «σχεδόν περικυκλωμένο» και ότι έχει απομείνει μόνο μία οδός διαφυγής στους υπερασπιστές του, κάλεσε δε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τους αποσύρει για να μη θυσιαστούν άσκοπα.

Το πρακτορείο Reuters, που έχει πολεμικούς ανταποκριτές στην περιοχή, ανέφερε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εργάζονταν πυρετωδώς για να επισκευάσουν βομβαρδισμένους δρόμους και γέφυρες, πράγμα που φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν άμεσα από την πόλη. Ωστόσο ο Ρόμπερτ Μπρόβντι, διοικητής μιας μονάδας drones που δρα στο Μπαχμούτ, δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβε διαταγή από τους ανωτέρους του να αποσυρθεί το ταχύτερο.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της επαρχίας Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, έδωσαν εντολή στις οικογένειες με παιδιά και άτομα περιορισμένης κινητικότητας να εγκαταλείψουν το Κουπιάνσκ, καθώς ο ρωσικός στρατός πλησιάζει και εντείνει τους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Κουπιάνσκ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, αλλά αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε κεραυνοβόλα αντεπίθεση και ανέκτησε τα χαμένα εδάφη στην επαρχία.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, όμως, οι Ρώσοι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία και σε αυτό το μέτωπο, όπως διαπιστώνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Ο Ζελένσκι θέλει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου

Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όταν η ηγεσία του ρωσικού κράτους και του ρωσικού στρατού λογοδοτήσει για τον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διεθνή διάσκεψη για το θέμα που έγινε χθες στην πόλη Λβιβ.

«Και όταν λογοδοτήσουν, θα αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χθες βράδυ.

Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «την ευθύνη της Ρωσίας και της ηγεσίας της –προσωπική ευθύνη– για την επιθετικότητα και τον τρόμο σε βάρος της χώρας μας και του λαού μας».

Η Ουκρανία προσπαθεί εδώ και μήνες να συσταθεί διεθνές δικαστήριο όπου οι ηγέτες της Μόσχας θα λογοδοτήσουν για εγκλήματα πολέμου. Στη συνάντηση της Λβιβ συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά και λίγες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές.

«Συγκεντρώνουμε τη μέγιστη στήριξη για ένα δικαστήριο για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτύχει στο να τιμωρήσει τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου και ότι οι εθνικές μας αρχές επιβολής του νόμου και οι δικαστικές μας αρχές θα εξασφαλίσουν δίκαιες ποινές σε βάρος όλων των Ρώσων δολοφόνων και βασανιστών».

Με πληροφορίες από Reuters και A.P.

Σχετικά θέματα

Απόψεις