Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ποιος παρακολουθεί σε αυτόν τον τόπο; Οι ευθύνες της κυβερνήσεως Μητσοτάκη

Οι καταγγελίες Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του, οι αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στην έδρα της Κεντρικής του Επιτροπής, η δυσώδης υπόθεσης της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θαν.Κουκάκη, το λογισμικό σύστημα παρακολούθησης Predator (το οποίο σύμφωνα με την Google προμηθεύτηκαν κρατικοί φορείς στην Ελλάδα) και η «ανήξερη» κυβέρνηση. .

«Ξύπνησε» ο πρωθυπουργός, δύο μέρες μετά τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για παρακολούθηση στο κινητό του.  

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να διαλευκανθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Google κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα  είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως αναφέρει επίσημα η Google σε ανάρτησή της: «Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (…). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google. Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση της Google εδώ

Παρόλο που η κυβέρνηση κάνει την ανήξερη για το ζήτημα που υπάρχει με τις παρακολουθήσεις, δεν έχει περάσει καιρός από την δημοσιοποίηση της δυσώδους υπόθεσης της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θαν.Κουκάκη . Ο ίδιος έχει περιγράψει αναλυτικά τα κυβερνητικά ψέματα. Ακούστε τη συνέντευξη του στον Ν. Μπογιόπουλο (Real fm – 20/4/20220).  

Η «σοκαρισμένη» κυβέρνηση από την καταγγελία Ανδρουλάκη δεν έχει δείξει την ανάλογη (καθυστερημένη) ανησυχία για τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Το γεγονός θύμισε με την τοποθέτηση του ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, στη Βουλή.  Τόνισε, με αφορμή την καταγγελία Ανδρουλάκη, ότι είναι καταδικαστέα εκ των προτέρων τα φαινόμενα αυτά.  Συμπλήρωσε ότι τα τα άλλα κόμματα τήρησαν «σιγήν ιχθύος» στις καταγγελίες του ΚΚΕΣχετικά με το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί», είπε ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι αυτές είναι οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA, MI6 κλπ. Αυτές «αλωνίζουν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, κατέκρινε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, ωστόσο ούτε η εταιρεία τιμωρήθηκε ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ισραήλ.

***

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τοποθετηθεί για τις παρακολουθήσεις πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών κομμάτων και προέδρων κομμάτων. Οι «εξυπνάδες» των βουλευτών της,  με χαρακτηριστική περίπτωση τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται σοβαρές παρεμβάσεις («Κύριοι, τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους, να προσέχετε. Η κυβέρνηση δεν τα παρακολουθεί, δεν την ενδιαφέρει»). 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει υποχρεώση να μιλήσει για το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης (Predator), να αναφερθεί στην ΕΥΠ αλλά και στις μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών που «αλωνίζουν». Οι «ευχές» και οι «θεσμικές» συνεδριάσεις δεν λένε απολύτως τίποτα, εάν δεν δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις.  Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με τη γνωστή «αριστεία» της υποκρισίας που δεν οδηγεί πουθενά και «βγάζει λάδι» τις κυβερνητικές ευθύνες. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις