Αποκαλυπτικός, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραδώσει το ΕΣΥ στους ιδιώτες, ήταν στη Βουλή ο υπουργός Υγείας. «Η επίταξη στις δημοκρατίες πληρώνεται» είπε για τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα.
Αν κάποιος συνεχίζει να έχει απορίες για τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για την θέση του υπουργού Υγείας ένα πρόσωπο ακροδεξιών αντιλήψεων που στο παρελθόν έχει «κάνει παιχνίδι» (πολιτικό) με τους αντι-εμβολιαστές, η χθεσινή παρουσία του Θανάση Πλεύρη στην Βουλή αποτελεί την καλύτερη εξήγηση. Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε από την αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ για την δημόσια υγεία, έδειξε πώς αποτελεί έναν διαπρύσιο υπερασπιστή των πολιτικών ιδιωτικοποίησής της. Με κυνικό τρόπο τάχθηκε κατά των επιτάξεων ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, ενώ αποσαφήνισε ότι μόνον μέσω των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μονόδρομος για κάθε δημοκρατία δυτικού τύπου.
Ο Θανάσης Πλεύρης απαντώντας στην επερώτηση του ΚΚΕ έκανε εξαρχής σαφείς τις …προθέσεις του. Σχολίασε απαντώντας πως «μιλήσατε για τον καπιταλιστικό κόσμο, πώς διαχειρίζεται την πανδημία, έψαχνα να βρω, όμως, πώς τη διαχειρίζονται οι κομμουνιστικές χώρες και δεν τις βρίσκω να υπάρχουν για να τις έχω ως παράδειγμα διαχείρισης».
Αναφέρθηκε μάλιστα στον όρο «κρατική δωρεάν υγεία» λέγοντας ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν υπάρχει. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τίθεται το θέμα -το ιδεολογικό που λέτε- “κρατική δωρεάν παροχή της υγείας”. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κάτι δωρεάν. Το δωρεάν, το οποίο λέτε, κάποιος το πληρώνει και αυτός ο όποιος το πληρώνει, είναι ο Έλληνας φορολογούμενος. Δεν βρίσκεται κάτι το οποίο είναι δωρεάν και δεν δίνονται χρήματα. Ακόμα και όταν κάτι παρέχεται χωρίς αντίτιμο, δεν σημαίνει ότι δεν το έχει πληρώσει αυτός που έχει λάβει την υπηρεσία, γιατί το έχει πληρώσει από τους φόρους τους οποίους δίνει. Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι μοντέλο θέλουμε στην Υγεία».
Στο ρητορικό αυτό ερώτημα ο Θανάσης Πλεύρης είχε έτοιμη την απάντηση που δεν ήταν άλλη παρά οι συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Όπως επισήμανε «ναι, το δημόσιο αγαθό της υγείας μπορούμε να το παρέχουμε και σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και εκεί που ο ιδιωτικός τομέας έχει καλύτερες υπηρεσίες, θα πρέπει να τις αναζητούμε για να τις εντάξουμε μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου, τελικά, ο ασφαλισμένος πολίτης να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, να υπάρχει η καλύτερη δυνατή θεραπεία».
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι αυτά βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας πως «προφανώς θα υπάρξουν και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει με κάθε τρόπο, βρίσκεται στο πρόγραμμά μας και το πιστεύουμε. Και πιστεύουμε ότι έτσι θα υπάρχει και πολύ καλύτερη υπηρεσία για τον ασθενή, γιατί μπορούν να δοθούν δυνατότητες τρομακτικής ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διότι μέσω των ΣΔΙΤ, πέρα από αυτά τα χρήματα τα οποία σας αναφέρω, θα είναι και η συνεισφορά η οποία θα υπάρξει για τους ιδιώτες και θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Παραδέχθηκε δηλαδή ευθέως ότι κομβικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταφορά πόρων στους επιχειρηματίες του χώρου. Ο Θανάσης Πλεύρης έδωσε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί, δηλαδή, είναι κακό ένα μηχάνημα που πρέπει να μπει σε ένα νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αν μπορεί να μπει και να πληρώνεται κατά πράξη και περίσταση σε έναν ιδιώτη, είναι χειρότερο από το να αγοράσει το Δημόσιο το μηχάνημα και να το βάλει μέσα;».
Η κυβέρνηση την συνταγή της ιδιωτικοποίησης προτίθεται να την ακολουθήσει και στην πρωτοβάθμια υγεία. Επ’ αυτού ο Θανάσης Πλεύρης ήταν σαφής θέτοντας το εξής ερώτημα: «Γιατί, δηλαδή, σε ένα νησί που μπορεί να υπάρχουν και γιατροί εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δεν θέλουν να ενταχθούν και δεν μπορούμε να βρούμε άνθρωπο για να πάει, να μην μπορεί ο ιδιώτης γιατρός που είναι εκεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Γιατί πρέπει να είμαστε δογματικοί σε αυτό το πλαίσιο;»’
Ο …σεβασμός στους ιδιώτες ήταν η απάντηση για στο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας «η επίταξη στις δημοκρατίες και όχι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα πληρώνεται και πληρώνεται από το Σύνταγμα. Δεν πληρώνεται αν θέλουμε ή δεν θέλουμε. Όταν παίρνεις μία υπηρεσία, είτε ιδιώτη είτε σε είδος, οφείλεις να το αποζημιώσεις»!
Αποκαλυπτικός όμως ήταν ο Θανάσης Πλεύρης και για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά τα κονδύλι που διατίθενται στην υγεία. Με δεδομένο ότι αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης προκειμένου να αιτιολογήσει την πολιτική της. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην υγεία θα διατεθεί από το ευρωπαϊκό αυτό πακέτο περίπου 1,5 δις. Όπως όμως προέκυψε από την τοποθέτηση του ελάχιστα από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία.
Όπως ανέλυσε ο Θανάσης Πλεύρης η ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022 «είναι ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ, η μεγαλύτερη ενίσχυση που θα γίνει ποτέ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων -σχεδόν το σύνολο του- θα είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Όμως αποσαφήνισε πως τα χρήματα αυτά θα διατεθούν μεταξύ άλλων «για τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου του ασθενή, είτε για τη δημιουργία της ψηφιοποίησης του ψηφιακού φακέλου στα νοσοκομεία τα ίδια», δηλαδή για συμβάσεις του δημοσίου με ιδιωτικές εταιρίες μηχανοργάνωσης. Επίσης «για το clawback» δηλαδή κατευθείαν στις τσέπες των φαρμακευτικών εταιριών.