Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πέθανε θύμα αστυνομικής βίας που είχε μείνει ανάπηρος μετά από άγριο ξυλοδαρμό σε Αστυνομικό Τμήμα

Πρόκειται για τον Χρήστο Χρονόπουλο που το 2007 είχε υπάρξει θύμα βίας και άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς στο ΑΤ Καλλιθέας

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, ο Χρήστος Χρονόπουλος, ο οποίος υπήρξε θύμα ωμής βίας και άγριου βασανισμού από αστυνομικούς, στο ΑΤ Καλλιθέας, το 2007. Ο Χρ. Χρονόπουλος είχε μείνει διά βίου ανάπηρος μετά από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από αστυνομικούς και έπειτα από 13μηνη παραμονή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλίας για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία, με ανακοίνωσή της

Η Πρωτοβουλία σημειώνει «Η επίσημη και τελική αιτία για την επιδείνωση της υγείας του, για τη νοσηλεία του και για την εν τέλει κατάληξή του ήταν ο ειλεός, που τον ακολούθησε μια λοίμωξη του αναπνευστικού και σοβαρές βλάβες ζωτικών οργάνων. Οι συνειρμοί και οι αντιστοιχήσεις για τη σύνδεση αυτών των φθορών με την αμετάκλητη εγκεφαλική βλάβη, που του είχε προκληθεί από τον ξυλοδαρμό του 2007 και από τους περιορισμούς στην όποια μετακίνησή του και στην αυτοεξυπηρέτησή του, καταδικασμένος έκτοτε σε μια καθηλωμένη ζωή, είναι αναπόφευκτοι και αποδείξιμοι.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι τέσσερις αστυνομικοί (δύο αθωωμένοι πρωτόδικα και δύο που κρίθηκαν ένοχοι στο Εφετείο, αλλά, φυσικά, έξω με αναστολή) που τον ξυλοκόπησαν βάναυσα και μεθόδευσαν, μέσω και της Διοίκησης του ΑΤ και του όλου μηχανισμού που διέπει το εσαεί ατιμώρητο της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, τη συγκάλυψη του εγκλήματος, δεν επέδειξαν κανένα ίχνος μεταμέλειας και ούτε στο ελάχιστο την παραδοχή της βιαιότητάς τους».

Το χρονικό του βασανισμού του Χρονόπουλου

Όπως είχε περιγράψει ο Θεόδωρος Μαντάς, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, σχετικά με τα γεγονότα:

«Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τις βραδινές ώρες στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, πλήρως λειτουργικός, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Επιπλέον έφερε παντού μώλωπες και σημάδια κακοποίησης σε όλο του το σώμα.

Εισήχθη στο χειρουργείο όπου και υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε τρείς μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι μήνες συνολικά και τελικά η κακοποίηση προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Πράγματι συνεπεία της βίαιης συμπεριφοράς των αστυνομικών κατά την διάρκεια της κράτησής του στο ΑΤ Καλλιθέας, που με πρόθεση κατάφεραν επανειλημμένα κτυπήματα στο κεφάλι του παθόντος και σε άλλα σημεία του σώματός του, στιγματίστηκε ανεπανόρθωτα μία ανθρώπινη ζωή καταδικάζοντας ένα νέο άνθρωπο σε ισόβια παραλυσία».

Ο θείος του Χρ. Χρονόπουλου είχε υποβάλει μήνυση κατά τεσσάρων αστυνομικών, που ήρθαν σε επικοινωνία με τον ανιψιό του εκείνο το βράδυ, δηλαδή τα δύο μέλη του πληρώματος του περιπολικού, που μετέφερε το θύμα από την καφετέρια στο αστυνομικό τμήμα (σ.σ. αθωώθηκαν από τον πρώτο βαθμό), και τους δύο αστυνομικούς που είχαν βάρδια εκεί.

To 2022, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για την υπόθεση των βασανιστηρίων κατά του Χρήστου Χρονόπουλου.

Μετά από μία μαραθώνια ακροαματική διαδικασία 7 και πλέον μηνών, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δύο καταδικασθέντες αστυνομικούς κατά πλειοψηφία (4-3), ενώ χορήγησε τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Από news247.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις