Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Oι ΗΠΑ στέλνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις -«Αποτελούν στόχο» απαντά το Ιράν

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, αυξάνοντας την ένταση και το πολεμικό κλίμα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά την αποστολή -την προηγούμενη εβδομάδα- του αεροπλανοφόρου με τη δύναμη κρούσης του και τα βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, οι ΗΠΑ στέλνουν ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων «Patriot».

Απαντώντας στις αμερικανικές κινήσεις, υψηλόβαθμος διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» δήλωσε τη Δευτέρα ότι αν και παλιότερα η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου συνιστούσε απειλή, σήμερα οι δυνάμεις αυτές αποτελούν στόχο.

«Ένα αεροπλανοφόρο που διαθέτει τουλάχιστον 40-50 αεροπλάνα και 6.000 (άνδρες) αποτελούσε σοβαρή απειλή για εμάς στο παρελθόν, όμως τώρα είναι στόχος και οι απειλές έχουν μετατραπεί σε ευκαιρίες», είπε ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA. «Αν (οι Αμερικανοί) κάνουν κάποια κίνηση, θα τους χτυπήσουμε στο κεφάλι», πρόσθεσε ο επικεφαλής του αεροπορικού κλάδου των «Φρουρών της Επανάστασης».

Ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, αντιναύαρχος Χοσεΐν Χανζαντί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν από τον Κόλπο. Μιλώντας στο κοινοβούλιο σήμερα, ο αντιστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, που διορίστηκε επικεφαλής των «Φρουρών» τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει έναν «ψυχολογικό πόλεμο» στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα Δευτέρα το ζήτημα του Ιράν και της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει σχετικά με το Ιράν με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τους ομολόγους του των τριών χωρών που είχαν υπογράψει τη συμφωνία το 2015 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa

(Επισκέψεις: 299 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend