Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Περί ευρωενωσιακής «προόδου» και αντιακροδεξιών καλεσμάτων

Ο πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε κάλεσμα σε κόμματα, συλλογικότητες και πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, για δημιουργία μετώπου..

Ο πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε κάλεσμα σε κόμματα, συλλογικότητες και πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, για δημιουργία μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά στην Ευρώπη. Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι προεκλογική, αφού αφορά τις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί, δε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και ως πρωτοπόρος στο θέμα, διότι η δήλωση έγινε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής του Γραμματείας, η οποία θα εισηγηθεί το κάλεσμα να υιοθετηθεί και στην ΚΕ του κόμματος.

«Ωραίο» ακούγεται το κάλεσμα του κυρίου Τσίπρα, εάν δεν μιλούσαμε για την «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν δεν αναφερόμασταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μέχρι πρόσφατα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).

Γιατί το λέμε αυτό; Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση (τους) που βγάζει ασταμάτητα ψηφίσματα, ντιρεκτίβες και προγράμματα για τους «ολοκληρωτισμούς», εξισώνοντας τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Αρκεί να αναφερθούμε στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ στα μέσα της δεκαετίας του 2000,  αλλά και σε αυτό που ήρθε το 2009 (το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου).

Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία:

  • μόνο από το 2014 και μετά έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 2 εκ. ευρώ φασίστες και νεοναζί σε όλη την Ευρώπη (http://expo.se/2016/over-two-million-euros-in-eu-subsidies-granted-to-fascists_7074.html),
  • έχει στηρίξει και στηρίζει τους νεοναζί της Ουκρανίας με τους οποίους έχει προωθήσει και συμφωνία σύνδεσης,
  • παρακολουθεί τις κυβερνήσεις κρατών – μελών της (πχ Βαλτικές χώρες, της δε Εσθονίας προεξάρχουσας) να ηρωοποιούν τους ναζί και τους δοσίλογους συνεργάτες τους της περιόδου της Κατοχής,
  • έχει στρώσει το έδαφος για την ενίσχυση της ακροδεξιάς από την Λεπέν στη Γαλλία μέχρι τους Ουρμπάν στην Ουγγαρία κι από Αυστρία μέχρι Ολλανδία, Σουηδία και Γερμανία. 
    (https://www.imerodromos.gr/pros-fasistomoutra-kai-lipous-syngenis-meros-3o/)

Επίσης, μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έδωσε το τιμόνι της (την προεδρία της) σε κυβέρνηση που συμμετέχουν φασίστες. Λέμε για την Αυστρία όπου όταν ανέλαβε την προεδρία σε μια όμορφη τελετή είχε κυβέρνηση του συνασπισμού της δεξιάς με το φασιστικό, εθνικιστικό «Κόμμα των Ελεύθερων» (FPΟ). (https://www.imerodromos.gr/mazi-me-toys-fasistes-sto-timoni-tis-eyropaikis-enosis/).

Μιλάμε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσε με ακροδεξιούς (ή μήπως δεν είναι;) ΑΝΕΛ.

Μιλάμε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει άψογες σχέσεις, με τον κύριο Τραμπ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος είναι σε άμεση επικοινωνία (και στηρίχθηκε απ’ αυτήν) με την ακροδεξιά στην Αμερική. (https://www.imerodromos.gr/fasistes-kai-tramp-mia-schesi-allilo-frontidas/).

Μιλάμε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος νομιμοποίησε με επίσκεψη του το φιλοναζιστικό καθεστώς της Ουκρανίας. (https://www.imerodromos.gr/i-aristera-xepl-yma-xeple-ni-ke-ton-nazismo/)

Μιλάμε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει φωτογραφηθεί (στη Ρω) μαζί με εκπροσώπους των ναζί της Χρυσής Αυγής, νομιμοποιώντας τους και αυτούς ως κοινοβουλευτικό κόμμα και όχι ναζιστική συμμορία, όπως πραγματικά είναι (https://www.imerodromos.gr/pros-syriza-yparchi-patos-tha-ginete-ke-plyntirio-ton-nazi/).

Κι όλα αυτά είναι μόνο μια άμεση και γρήγορη καταγραφή, η οποία όμως αρκεί για να δείξει την πολιτική ανάγκη του κυρίου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, να θυμηθεί πόσο «αριστερός» είναι και πόσο αντιμάχεται την ακροδεξιά, μπροστά στις ευρωεκλογές.

Στην πράξη, όμως, (και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – με τους ΑΝΕΛ πρόσφατα) όταν δεν «ξεπλένουν» την ακροδεξιά, τότε τη νομιμοποιούν ως μια ακόμα πολιτική δύναμη.

Στο κάλεσμα του πρωθυπουργού δεν μπορούμε και σε εκείνο το περί προοδευτικών δυνάμεων. Ο γενικός και αόριστος διαχωρισμός προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων είναι παλιό παραμύθι.

Ακόμα κι αν δεχθούμε αυτόν τον διαχωρισμό οι κύριοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι βρίσκονται στις προοδευτικές δυνάμεις;

Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις οποίες συναγελάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προοδευτικές;

Εάν κάτι τέτοιο ισχύει τότε πρόοδος είναι η διαρκής λιτότητα, τα μνημόνια (ένα απ’ αυτά με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του «προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ), η αστυνομοκρατία, η καταστρατήγηση δικαιωμάτων, τα ξεπουλήματα και οι πολιτικές που φέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση, για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Είναι πρόοδος όλα αυτά; Στο ερώτημα απαντά η ίδια πραγματικότητα. Και στην Ελλάδα και στις χώρες της «αγίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις