Κοινωνία

ΠΕΜΕΝ –ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Σωματεία όπλα στα χέρια των ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών

Κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν τη δράση για να μείνουν στα χαρτιά το σύνολο των αντεργατικών νόμων, να δυναμώσει η πάλη για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος, με διοικήσεις Σωματείων όπλα στα χέρια των ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για το 30ό έκτακτο Πανναυτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιούνη. Με αλλαγή βάρδιας στη θέση του γενικού γραμματέα, αλλά χωρίς να μπει στο τραπέζι της συζήτησης η ανάγκη για αλλαγές στο καταστατικό λειτουργίας της Ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε το 30ό έκτακτο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Οι αντιπρόσωποι των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έθεσαν στο Σώμα την πρόταση πάλης που έχουν διαμορφώσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου καθώς και πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων, τα οποία υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από τους συνέδρους.

Οι αντιπρόσωποι των τριών σωματείων αποχώρησαν από το δεύτερο θέμα του Συνεδρίου, δηλαδή από την ψηφοφορία για τον νέο γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έχουν θέσει για αλλαγές στο καταστατικό της Ομοσπονδίας, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Γενικό Συμβούλιο που καθόρισε την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου.

Νέος γενικός γραμματέας εξελέγη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, Μανώλης Τσικαλάκης.

Η Ανακοίνωση των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για το 30ο Παν-ναυτικό Συνέδριο της ΠΝΟ:

ΠΕΜΕΝ                          ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ                          ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιούνη το 30ο Έκτακτο Παν-ναυτικό Συνέδριο της ΠΝΟ, σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων, με την κυβέρνηση της ΝΔ συνέχεια των προηγούμενων, να υλοποιεί τις επιλογές της Ε.Ε, των εφοπλιστών, του κεφαλαίου, για φθηνότερη εργατική δύναμη, σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν ότι οι απεργιακοί αγώνες, τα συλλαλητήρια, οι πολύμορφες παρεμβάσεις, ενάντια στο νόμο που ψήφισε η ΝΔ και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, για την κατάργηση του 8ωρου και με τα πρόσθετα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση,  αποτελούν πολύτιμη πείρα για τις ταξικές συγκρούσεις, που έχουμε μπροστά μας.

Κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν με την ένταση της καταστολής, από εφοπλιστικές παρεμβάσεις με ασφαλιστικά μέτρα, με τις επαίσχυντες δικαστικές αποφάσεις βγάζοντας παράνομες τις απεργίες, εκβιαστικές μεθοδεύσεις που ακυρώθηκαν για άλλη μια φορά στους καταπέλτες των καραβιών, από την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των συνδικάτων.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων επισήμαναν ότι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, έχει διαμορφώσει αυτή τη δομή, τη λειτουργία με το  καταστατικό της ΠΝΟ. Με τους αποκλεισμούς αντιπροσώπων, να αποτελεί προϊόν νοθείας καλύπτοντας και ναυτεργατικά σωματεία. Με τον Γ.Γ, που εκλέγεται από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, να υπογράφει συμφωνίες με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής, που έφτασαν τα 6 εκατ. ευρώ για το 2020, για να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, η κοινωνική ασφάλιση, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Με την ομοσπονδία να αποτελεί όργανο στα χέρια των εφοπλιστών εκτελώντας τα συμφέροντα τους, κανένα πρόσωπο στη θέση του Γ.Γ, δεν θα υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες  των ναυτεργατών, που είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των εφοπλιστών. Γι’ αυτό ήταν τυχοδιωκτική η πρόταση της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ πριν το συνέδριο, για να υπάρχει υποψήφιος για την θέση του Γ.Γ από το μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων, όπως αποκάλεσε τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ παρόμοια στάση είχε ακολουθήσει και στην εκλογή Γ.Γ το 2012 και το 2017.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για:

  • Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων, που στηρίζεται η δομή του καταστατικού της ΠΝΟ
  • Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα όργανα της Ομοσπονδίας και των σωματείων.
  • Κατάργηση του περιοριστικού ορίου του 1/10 των αντιπροσώπων, που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες.
  • Κατάργηση των συμφωνιών που υπογράφει με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής και δεν εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες.
  • Κατάργηση της άμεσης είσπραξης συνδικαλιστικής εισφοράς της ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες. Τα πρωτοβάθμια σωματεία να εκχωρούν προς την ΠΝΟ συνδικαλιστική συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους (ψηφίσαντα και οικονομικά ενεργά μέλη).

Με πρόταση που θέσαμε στο σώμα του συνεδρίου ψηφίστηκε ομόφωνα από τους 68 σύνεδρους των 12 ναυτεργατικών σωματείων (απείχε η ΠΕΝΕΝ) η πρόταση νόμου, που έχουν διαμορφώσει Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για το ξήλωμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου και είναι αντίστοιχη με αυτή που είχε γίνει το 2016 από 530 Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα.

Μαζί με την πρόταση νόμου  ψηφίστηκε και το πλαίσιο αιτημάτων για:

Κατάργηση και να μην εφαρμοστεί ο ν.4808/2021, που καταργεί το 8ωρο και επιβάλει πρόσθετα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση.

Κατάργηση του ν.4714/2020, των  αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.

Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων  και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

■ Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια

■ Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας.

 ■ Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Ανώτατη – Δωρεάν  Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση για όλους τους ναυτεργάτες.

Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλους τους ναυτεργάτες, με αγωνιστική αισιοδοξία και με την πολύτιμη εμπειρία των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων, να συνεχίσουμε τη δράση για να μείνουν στα χαρτιά το σύνολο των αντεργατικών νόμων, να δυναμώσει η πάλη για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος, με διοικήσεις σωματείων όπλα στα χέρια των ναυτεργατών και όχι των εφοπλιστών.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

30 Ιούνη 2021

(Επισκέψεις: 70 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend