Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Ο αγγλοαμερικάνικος βομβαρδισμός του Πειραιά το Γενάρη του 1944 διδάσκει…

«Καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές τάξεις και τους ιμπεριαλιστές! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τους. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!» -- «80 χρόνια μετά, ο αγγλοαμερικάνικος βομβαρδισμός του Πειραιά το Γενάρη του 1944 διδάσκει» τονίζει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

 

«80 χρόνια μετά, ο αγγλοαμερικάνικος βομβαρδισμός του Πειραιά το Γενάρη του 1944 διδάσκει»

 

«Ήταν 11 Γενάρη όταν ο Πειραιάς δεχόταν το μεγαλύτερο βομβαρδισμό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές “σύμμαχους”. Για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, τα “συμμαχικά” αεροπλάνα ισοπέδωσαν τον Πειραιά ρίχνοντας χωρίς διάκριση στις λαϊκές συνοικίες χιλιάδες τόνους βόμβες, διαπράττοντας ένα ακόμα προμελετημένο έγκλημα κατά του αδούλωτου λαού της περιοχής και της χώρας μας. Με το πρόσχημα να πλήξουν γερμανικούς στόχους (που καμιά σχέση δεν είχαν με τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν…) οι Αγγλοαμερικάνοι βομβάρδιζαν στα τυφλά τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές (Άγιο Διονύσιο, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Αγία Σοφία, Καμίνια, Κιλικία και Κοκκινιά), με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές σε δομές και υποδομές της πόλης. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον καταστροφικό βομβαρδισμό του Πειραιά το Γενάρη του 1944 κι αυτών που θάφτηκαν κάτω απ’ τα γκρεμισμένα κτίρια δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει γνωστός. Υπολογίζονται πάνω από 700 θύματα αθώων αμάχων πολιτών κάθε ηλικίας, χωρίς να έχουν καταγραφεί όσοι θάφτηκαν κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια. Ο βομβαρδισμός επαναλήφθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας.

Όπως αποδείχτηκε, οι βομβαρδισμοί κάθε άλλο παρά στρατιωτικούς στόχους είχαν. Ο πρωινός βομβαρδισμός άρχισε σε ώρα αιχμής. Αλλά σκοτώθηκαν μόνο 8 Γερμανοί, ενώ δε χτυπήθηκαν καθόλου οι γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά και στην Ελευσίνα. Έμειναν άθικτες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο στο Χασάνι, τα ναυπηγεία του Περάματος, όπου κατασκεύαζαν τσιμεντόπλοια, ενώ οι γερμανικές αποθήκες με πολεμικό υλικό δε βομβαρδίστηκαν.

Αντίθετα δέχτηκαν σφοδρή επίθεση οι συγκεκριμένες λαϊκές περιοχές στις οποίες υπήρχε μεγάλη δύναμη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Άρα οι βομβαρδισμοί ήταν προμελετημένοι και στρέφονταν κατά του αγωνιστή λαού της περιοχής, επιδιώκοντας αφενός να τσακίσουν το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, και αφετέρου να υποτάξουν το λαό στους δικούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μεταπολεμικά. Αυτό έγινε φανερό μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ναζί κατακτητή, με την επίθεση αστών και Άγγλων το Δεκέμβρη του 1944 κατά του λαού της Αθήνας, με στόχο την εγκαθίδρυση της εξουσίας της αστικής τάξης της χώρας μας, γιατί τα αστικά κόμματα είχαν πέσει σε καθολική λαϊκή ανυποληψία. Την ίδια ώρα όμως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ήταν συσπειρωμένη στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, ο λαός ήταν ένοπλος με το δικό του λαϊκό στρατό, τον ΕΛΑΣ. Και αυτό εμπόδιζε την εγκαθίδρυση αστικής εξουσίας και τα σχέδια των Άγγλων.

Ήδη η ήττα των Γερμανών ιμπεριαλιστών ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού η πλάστιγγα είχε γύρει εις βάρος τους μετά την ήττα τους στη Μάχη του Στάλινγκραντ, ενώ με την επέλαση του Κόκκινου Στρατού της ΕΣΣΔ απελευθερωνόταν η μια χώρα μετά την άλλη.

 Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο βομβαρδισμός του Πειραιά υπηρετούσε τα αγγλοαμερικάνικα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα στην περιοχή μας και σε αυτά ήταν ενταγμένη και μια Ελλάδα των αστών συμμάχων τους, ενώ εμπόδιό τους ήταν ο ελληνικός λαός που ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ, τα δικά του λαϊκά όργανα Διοίκησης. Για να προωθήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια έπρεπε να τσακίσουν το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα.

Όπως τότε έτσι και σήμερα οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να εγκληματούν σε βάρος των λαών προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και εκατόμβες νεκρών και τραυματιών για να διασφαλίσουν τα άνομα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τους και των χωρών τους. Αυτό συμβαίνει με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στο Ευρωατλαντικό μέτωπο (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και την καπιταλιστική Ρωσία με τους δικούς της συμμάχους που σχεδιάζουν το ευρασιατικό μέτωπο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, που εξελίσσεται με την απόλυτη στήριξη και συνενοχή των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών των ΝΑΤΟ-ΕΕ — όπου συμμετέχει η κυβέρνηση ΝΔ με συνενοχή των άλλων αστικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) — κατά του παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ιμπεριαλιστές, οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών, όπως τότε έτσι και σήμερα, δε διστάζουν να διαπράξουν εγκλήματα σε βάρος των λαών προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια και γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι πολιτικοί πρόσφυγες, με την πείρα του δικού μας απελευθερωτικού αγώνα και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη για τα τότε εγκλήματα των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών συμμάχων των αστών κατά του ελληνικού λαού, όπως ήταν ο προμελετημένος καταστροφικός βομβαρδισμός του Πειραιά. Με βάση και τη σημερινή πραγματικότητα που, επίσης, επιβεβαιώνει πως ο σάπιος καπιταλισμός είναι αδίστακτος μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων στα πλαίσια του οξύτατου ανταγωνισμού για τα μερίδια στις αγορές και τα κέρδη. Αυτό οδηγεί και σε πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Τιμώντας τους αγώνες του λαού μας και με αφορμή την επέτειο του βομβαρδισμού του Πειραιά από τους Αγγλοαμερικάνους, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αγωνίζεται μαζί με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τους. Είμαστε με τους λαούς που αγωνίζονται για το δικό τους μέλλον χωρίς τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα, με όλες τις μορφές, του παλαιστινιακού λαού για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα και το δικό του μέλλον και καταδικάζουμε το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Αγωνιζόμαστε για απεμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολέμους, καμιά στήριξη στους Ισραηλινούς σφαγείς του παλαιστινιακού λαού. Έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν εκτός συνόρων.

Καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές τάξεις και τους ιμπεριαλιστές!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους τους.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις