Πολιτική

«Παζάρι» ενόψει συμφωνίας

Χωρίς αποτέλεσμα και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με τα “αγκάθια” (“κόκκινα” δάνεια, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, 100 δόσεις, γενόσημα) να παραμένουν.

Τσίπρας καλεί Γιούνκερ

Προηγήθηκε σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος έστειλε μήνυμα για την ασφάλεια της πρώτης κατοικίας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αγεφύρωτες διαφορές

Για το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, οι διαφορές Αθήνας – θεσμών για το οικογενειακό εισόδημα, αλλά και την αξία της περιουσίας των δανειοληπτών παραμένουν αγεφύρωτες. 

Σύμφωνα με το Mega, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να συζητά να πέσει το όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του δανειολήπτη πάνω από το οποίο θα χάνεται η προστασία, στις 180.000 ευρώ, όμως δεν συζητά να μειωθεί το εισοδηματικό όριο κάτω από τις 32.000 ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν η αντικειμενική αξία της περιουσίας όσων προστατεύονται να μην υπερβαίνει τα 100.000 με 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό όριο να προστατεύει μόνο όσους έχουν εισοδήματα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι καθυστερήσουν να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους για μόλις μία ημέρα. Ζητούν δηλαδή να υπάρξουν νέες αλλαγές, παρά τη ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.

Και νέα τηλεδιάσκεψη

Νέα τηλεδιάσκεψη με στόχο τη συμφωνία πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα συνεδριάσει το EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης.

(Επισκέψεις: 4 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend