Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πάτρα: Ξεκίνησε το «Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής» στο Νότιο Πάρκο με θέμα «1922 – 2022, Πρόσφυγες»

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922 - 2022, Πρόσφυγες», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, στον χώρο της Ιχθυόσκαλας στο Νότιο Πάρκο.

Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922 – 2022, Πρόσφυγες», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, στον χώρο της Ιχθυόσκαλας στο Νότιο Πάρκο.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά, υποδέχθηκαν  και να καλωσόρισαν τους γλύπτες, οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν σε δέκα μαρμάρινους όγκους αντίστοιχα γλυπτά.

Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες – κάθε ένας ξεχωριστά – ενημέρωσαν για το έργο που θα δημιουργήσουν, ενώ κατέθεσαν την δική τους άποψη, για το πώς προσεγγίζουν και πως θα αναδείξουν το θέμα του Διεθνούς Συμποσίου που αφορά στη προσφυγιά.

Ο Δήμαρχος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών, καλωσορίζοντας τους καλλιτέχνες, εξέφρασε κατ’ αρχήν τις ευχαριστίες του, «σε όλους όσους εργάστηκαν μέχρι τώρα και σε όσους θα μοχθήσουν το επόμενο διάστημα, για την πραγματοποίηση του συμποσίου» κάνοντας αναφορά «στους καλλιτέχνες, στον Πολιτιστικό Οργανισμό  του Δήμου της Πάτρας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος».

Ο Κώστας Πελετίδης τόνισε, ότι  «εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα και από το πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται, ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του,  θέλουν να αναδείξουν την αιτία, η οποία σε ότι αφορά την δημιουργία προσφύγων καλά κρατεί. Τα γλυπτά που θα παραχθούν στη διάρκεια του συμποσίου θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τα πως και το γιατί. Με το γιατί σήμερα να υπάρχει προσφυγιά; Γιατί σήμερα πνίγονται εκατοντάδες πρόσφυγες στη θάλασσα και ποιοι  είναι αυτοί που τους υποχρεώνουν να φεύγουν από τον τόπο τους;»

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως: «Το τελικό αποτέλεσμα, με το οποίο έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή όλη η πόλη  μέσα από μεμονωμένες και οργανωμένες επισκέψεις, θα φωτίσει και θα δώσει απαντήσεις στο θέμα της προσφυγιάς…»

Η Εύα Μελά από την πλευρά της σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον δήμο Πάτρας, «ωστόσο το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι μεγάλο, καθώς πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία για τους δημότες και τους επισκέπτες του Συμποσίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένας όγκος μαρμάρου, σαν αυτούς που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο της Ιχθυόσκαλας, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα θα μετατραπεί σε έργο τέχνης και θα παραμείνει ως περιουσία της πόλης». Αναφέρθηκε επίσης στη σκληρή και κοπιαστική δουλειά του γλύπτη.

Η πρώτη ημέρα του Διεθνούς Συμποσίου ξεκίνησε με τους επτά από τους δέκα γλύπτες που συμμετέχουν σε αυτό να δίνουν το παρών. Πρόκειται για τους Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία και τους  Φίλιππο – Άγγελο Βαλερά, Βασίλη Βασίλη,  Παναγιώτη Λάμπρου, Αλέξανδρο Πφαφφ, Τσαούσι Μπεσίμ από την Ελλάδα.

 Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Πάτρα οι γλύπτες Abdulhamid Aktham από τη Συρία,  Selcuk Yilmaz από την Τουρκία και Χρήστος Τσουμπλέκας από τους Έλληνες δημιουργούς. 

Στη διάρκεια του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις κ.ά.

Η επίσημη έναρξη θα κηρυχθεί την Παρασκευή 27 Μάη και θα περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, με θέμα «Πατρίδα λέω τα τραγούδια, Σμύρνη 1922 – 2022».

Στο πλαίσιο και του ενημερωτικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έχει το συμπόσιο, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικών ξεναγήσεων σε σχολεία, συλλόγους, σωματεία και φορείς.

Ωράριο εργασιών συμποσίου:

Καθημερινά και Σαββατοκύριακα: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις