Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Πάρτι» ευρωενωσιακών επιδοτήσεων στις πολεμικές βιομηχανίες

Η οικονομία της ΕΕ μετατρέπεται ραγδαία σε πολεμική, ειδικά μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Μια σειρά ευρωπαϊκά πακέτα..

Η οικονομία της ΕΕ μετατρέπεται ραγδαία σε πολεμική, ειδικά μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Μια σειρά ευρωπαϊκά πακέτα χρηματοδοτήσεων, που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι λαοί, καταλήγουν στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών, που απορροφούν ολοένα και περισσότερα συσσωρευμένα κεφάλαια, με εξασφαλισμένη κερδοφορία. Οι παραγγελίες αυξάνονται όσο κλιμακώνονται οι πόλεμοι, μεγαλώνουν οι στρατοί και μαζί ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Σύμφωνα με την έρευνα «Investigate Europe» (2022), οι 5 μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες με έδρα την Ευρώπη και συγκεκριμένα η «Airbus», η ιταλική «Leonardo», οι γαλλικές «Thales» και «Dassault Aviation» και η ισπανική «Indra Sistemas», στις οποίες συμμετέχουν και αμερικανικά κεφάλαια, απορρόφησαν το 75% της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Αμυνας (EDIDP), συμμετέχοντας στα μισά περίπου από τα χρηματοδοτούμενα έργα.

Το EDIDP, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα δύο πρόδρομα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027. Προσδιορίζεται ως «ένα βιομηχανικό πρόγραμμα της ΕΕ που υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας της Ενωσης».

* * *

Από τις 302 εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση από το EDIDP οι «Airbus», «Thales», «Leonardo», «Indra Sistemas» και «Dassault Aviation», σε διαφορετικούς συνδυασμούς και μαζί με άλλες εταιρείες συμμετείχαν σε 23 από τα 41 έργα, αξίας 363 εκατ. ευρώ.

Η «Thales» (που ανήκει κατά 25,6% στο γαλλικό κράτος) συμμετέχει σε 17 από τα 41 έργα του EDIDP, με 230 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η «Airbus» (κοινοπραξία με κύριους μετόχους το γαλλικό, το γερμανικό και το ισπανικό κράτος) συμμετέχει σε 12 έργα, με 222 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η «Leonardo» (όπου το ιταλικό κράτος κατέχει το 30% των μετοχών) συμμετέχει σε 15 έργα, με 301 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η ισπανική «Indra Sistemas» συμμετέχει σε 13 έργα, με 205 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την ΕΕ. Και η «Dassault» έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το πιο ακριβό έργο που χρηματοδότησε το EDIDP, το Eurodrone, ύψους 98 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω εταιρείες έχουν ως μετόχους μια σειρά επενδυτικές τράπεζες από τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν και σε ανταγωνιστικές αμερικανικές εταιρείες της βιομηχανίας όπλων. Η «BlackRock», για παράδειγμα, κατέχει ποσοστά σε «Airbus», «Leonardo», «Thales», «Indra Sistemas» και «Dassault». Στις ΗΠΑ το ίδιο ταμείο κατέχει ποσοστά σε «Boeing», «Lockheed Martin», «Raytheon», «Northop» και «General Dynamics». Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες αμερικανικές επενδυτικές.

* * *

Οπως και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι, έτσι και οι πολεμικές βιομηχανίες διαθέτουν ισχυρή παρουσία στους διαδρόμους των λόμπι της ΕΕ. Το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε μια «Ομάδα προσωπικοτήτων για την έρευνα στον τομέα της άμυνας», με 16 μέλη. 7 από αυτά εκπροσωπούσαν τη στρατιωτική βιομηχανία – «Airbus Group», «BAE Systems», «Finmeccanica» (πρώην ονομασία της «Leonardo»), MBDA, «Saab», «Indra» και ASD – και άλλα 2 μέλη εκπροσωπούσαν ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα που διεξάγουν στρατιωτική έρευνα (TNO και «Fraunhofer – Gesellschaft»).

Τα συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε η Ομάδα προέτρεπαν την ΕΕ «να ενισχύσει τη συνολική στρατιωτική στάση της Ευρώπης» και να χρηματοδοτήσει με 3,5 δισ. ευρώ τη στρατιωτική έρευνα. Η σύσταση αυτή αντιγράφηκε κυριολεκτικά στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αμυνα, που δημοσίευσε η Επιτροπή τον Νοέμβρη του 2016.

Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του «Politico» το 2023: «Για ένα σχέδιο ειρήνης η EE δημιουργεί ένα αρκετά γενναιόδωρο πολεμικό ταμείο – και οι λομπίστες ετοιμάζονται να το ανοίξουν». Σχολίαζε επίσης ότι ενόψει των νέων πακέτων χρηματοδοτήσεων, οι βιομηχανίες των όπλων ενέτειναν την παρουσία τους στα γραφεία των Βρυξελλών. Μετά απ’ όλα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς πώς φτάσαμε στην έκθεση Ντράγκι, που εκτοξεύει τις δαπάνες για τη στήριξη της βιομηχανίας όπλων της ΕΕ και επισφραγίζει με κάθε επισημότητα τη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική…

Πηγή: 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις