Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πανελλαδική – πανοικοδομική απεργία για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Πανελλαδική – πανοικοδομική απεργία πραγματοποιείται σήμερα από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα..

Πανελλαδική – πανοικοδομική απεργία πραγματοποιείται σήμερα από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ, αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

«Με τον αγώνα μας στέλνουμε μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε μέχρι να βγούμε νικητές» είναι το κεντρικό απεργιακό σύνθημα, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται από τις 11 το πρωί στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος, στη Θεσσαλονίκη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα

Οι οικοδόμοι του Λεκανοπεδίου, ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των κατά τόπους παραρτημάτων, έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων με τα πανό τους η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Επιτροπή Εργαζομένων στο εργοτάξιο ανακαίνισης «Αστέρα» Βουλιαγμένης, οι εργαζόμενοι στοεργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, που με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης προκήρυξε πανελλαδική 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στις ανασκαφές, στην αναστήλωση και συντήρηση μνημείων κ.ά.

Συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει, επίσης, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας. Στην κινητοποίηση παρευρίσκονται ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο οποίος αφού χαιρέτισε την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία, στη συνέχεια μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η πανελλαδική μας απεργία είναι η απόφασή μας να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, τα άθλια μεροκάματα, το κλέψιμο της Ασφάλισης, τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ασφάλειας, για την προστασία της υγείας μας. Είναι η απάντησή μας στην κυβέρνηση και τα παραμύθια της, που έχει εξοπλίσει τη μεγαλοεργοδοσία με εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους, που αρνείται να πάρει μέτρα για την προστασία των ανέργων, για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες». 

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης του κλάδου στην οδό Πινδάρου. Εκεί οι οικοδόμοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αφού απαίτησαν την απομάκρυνσή τους -όπως και έγινε- αντιπροσωπεία τους μπήκε στο κτίριο και συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργοδοτών.   Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο Γιάννης Τασιούλας τόνισε ότι παρουσίασαν στους εργοδότες το σχέδιο για την υπογραφή της ΣΣΕ και ότι συμφωνήθηκε να γίνει τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση. Συνεχίζουμε, πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, καθημερινά στους τόπους δουλειάς τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, επεσήμανε ο Γιάννης Τασιούλας. Στη συνέχεια με πορεία οι οικοδόμοι έφτασαν στο Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας συνάντηση προκειμένου να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις και λύση για το θέμα των «υπέρ αγνώστων ενσήμων».

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανοικοδομικής πανελλαδικής απεργίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι μισθωτοί μηχανικοί.

Από το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε όλα τα εργοτάξια του Μετρό που κυριολεκτικά νέκρωσαν, καθώς και σε άλλα μεγάλα εργοτάξια (ξενοδοχεία κλπ.).

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δημήτρης Τσιτίνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας και μίλησε ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Στη Λάρισα

Πραγματοποιήθηκε το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λάρισας στην πλατεία Γαργαλιάνου (Εργ. Κέντρου). Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Βαλώζος, πρόεδρος του Συνδικάτου.

Στην Πτολεμαϊδα

Στα πλαίσια της σημερινής απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνηςπραγματοποίησε το πρωί περιφρούρηση στην κατασκευή της Μονάδας V στον  ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

 

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις