Βιβλίο

Παμμήτειρα Γαία

Διαχρονική Φυσιογνωστική & Φιλοσοφική Προσέγγιση

Παμμήτειρα Γαία. Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει ταυτόχρονα τη δημιουργία της γης, την εξέλιξή της, την εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής και την παρουσία και το ρόλο του νερού σε όλα τα στάδια, δηλαδή: τη φυσιογνωστική και φιλοσοφική προσέγγιση μιας δημιουργίας, στο σύνολό της.

Με ένα ταξίδι στη Φύση, στη Γνώση και στη Σοφία, ο Γιώργος Στουρνάρας έρχεται να επιβεβαιώσει έναν ορφικό ύμνο για την Παμμήτειρα Θεά, την Παμμήτειρα Γαία, ύμνο που παρατίθεται ως τελευταία μαρτυρία για τα διαλαμβανόμενα στο βιβλίο, αλλά και για την αρχαιοελληνική σκέψη, γνώση και φιλοσοφία:

Ὦ Φύσι, παμμήτειρα θεά, πολυμήχανε μῆτερ, οὐρανία, πρέσβειρα, πολύκτιτε δαῖμον, ἄνασσα, πανδαμάτωρ, ἀδάμαστε, κυβερνήτειρα, παναυγής, παντοκράτειρα, (…)

πάντων μὲν σὺ πατήρ, μήτηρ, τροφὸς ἠδὲ τιθηνός, ὠκυλόχεια, μάκαιρα,  πολύσπορος (…)

πάντα σύ ἐσσι·  τά πάντα  σὺ γὰρ μούνη τάδε τεύχεις.
ἀλλά, θεά, λίτομαί σε σὺν εὐόλβοισιν ἐν ὥραις εἰρήνην ὑγίειαν ἄγειν, αὔξησιν ἁπάντων.      

(Ώ θεά Φύση, μητέρα των πάντων, πολυμήχανη μητέρα, επουράνια, σεβαστή θεά πού κτίζεις τα πάντα, βασίλισσα, δαμάστρια των πάντων, ακατανίκητη, κυβερνήτρια, υπέρλαμπρη. κυρία των πάντων, (…)

συ είσαι των πάντων πατέρας καί μητέρα, τροφός καί βυζάστρα, βοηθέ των τοκετών, ευλογημένη, πολύσπορη (καρποφόρα)  (…)

τα πάντα είσαι εσύ, γιατί μόνη σου τα πάντα εσύ γεννάς (δημιουργείς).
Αλλά, θεά, σε ικετεύω, μαζί με τις ευτυχισμένες εποχές, φέρε ειρήνη, υγεία και πολλαπλασιασμό των αγαθών).

Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Σούλος, σημειώνει: «Το Σύγγραμμα αυτό είναι το επιστημο – φιλοσοφικό απόσταγμα της μακράς πορείας του Γιώργου Στουρνάρα, συνιστά μια πραγματική συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία» και εκφράζει την ελπίδα «ότι θα βρει στον επιστημονικό, και όχι μόνο, κόσμο την απήχηση που πραγματικά αξίζει».

Ο Αστρονόμος καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Δ. Μουσάς, διαπιστώνει ότι το βιβλίο «καλύπτει όλη τη γεωλογική ιστορία της γης από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος και το χάος ενός πρωταρχικού νέφους. Μας διδάσκει, επίσης, με κατανοητό τρόπο, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ποιος είναι ο ρόλος του νερού στη γέννηση και διαμόρφωση του πλανήτη μας, πως το νερό κάνει τη Γη ένα ζωντανό οργανισμό μέρος του οποίου είμαστε κι εμείς… Θα γνωρίσουμε και θα κατανοήσουμε σωστά τον ζωντανό πλανήτη μας».

Και ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης: «… Δεν παύει να είναι μια Φυσιογνωστική προσέγγιση της Φύσης, με έμφαση στο Νερό, που συμπληρώνεται με τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου, όπως καταγράφονται από την πορεία της Φιλοσοφίας και της Θρησκείας. Αποτελεί πραγματικά μια νέα, πρωτοποριακή, ολιστική και συναρπαστική διαδρομή για την ενότητα και συνεχή εξέλιξη αυτού του καταπληκτικού πλανήτη μας, μέσα από τα πολλά και ενδιαφέροντα δαιδαλώδη μονοπάτια της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε προβληματισμένο ενεργό πολίτη αυτής της χώρας».

Η «Παμμήτειρα Γαία», ένα αναπάντεχο βιβλίο από έναν καταξιωμένο Πανεπιστημιακό, έναν γεωλόγο καθηγητή που μέσα από τις σελίδες του ασχολείται με την κοσμολογία και την κοσμογένεση, τη βιολογία, το περιβάλλον, την οικολογία και το φυσικό κόσμο στο σύνολό του. Ο ίδιος ο Γιώργος Στουρνάρας εξηγεί «… κανένας επιστήμονας της φύσης δεν παραμένει (δεν πρέπει να παραμένει) εγκλωβισμένος στα όρια της επιστήμης του, τουλάχιστον όπως αυτά καθιερώθηκαν να ισχύουν. Ολοι διεκδικούν το μερίδιό τους από τη φύση, τουλάχιστον στο βαθμό που η επιστήμη τους συνυπάρχει και συνεργάζεται με τις άλλες επιστήμες της φύσης».  

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα παιδιά του Κωστή και Ελσα, αλλά και στους Ελληνες Πανεπιστημιακούς, πέραν των χρησιμοποιούντων το Πανεπιστήμιο αποκλειστικώς ως εφαλτήριο πολιτικής δράσης και πέραν των ετερόφωτων λαθρεπιβατών της επιστήμης, που πάντα και παντού υπάρχουν…

Ένα αυστηρά επιστημονικό βιβλίο, που ο Γιώργος Στουρνάρας καταφέρνει, με την άψογη εκλαϊκευτική του γραφή, να το χαρίσει στον καθένα που αναζητά τρόπους να ξεφύγει από τα καθημερινά και, διαβάζοντάς το, να επιστρέψει με διευρυμένη κατανόηση στη καθημερινότητα.

Εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS,
Θεσσαλονίκη: Αρμενοπούλου 32,
Αθήνα: Σόλωνος 94.

 

(Επισκέψεις: 112 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend