Τους άξονες της δράσης και το πνεύμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος συζήτησε σε συνεδρίαση της την Δευτέρα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Μπροστά στην ανάγκη για διεκδικητικούς αγώνες με βάση τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, στα ανοιχτά μέτωπα σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, στα επικείμενα συνέδρια Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ βάζουν στόχο να μετρήσουν νέα βήματα στη συσπείρωση δυνάμεων, στην αλλαγή του συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει ούτε μια μέρα χαμένη», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Γιώργος Πέρρος και κάλεσε όλες οι δυνάμεις να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Όπως επεσήμανε, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση είναι διάχυτες, καθώς η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη: Η ακρίβεια εκτινάσσει το κόστος ζωής, τα πανάκριβα ενοίκια εξανεμίζουν μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας «τσουρουφλίζει» τα λαϊκά νοικοκυριά, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν αρνητικές εξελίξεις και στην ύδρευση. Η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας – Πρόνοιας, με την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, έχει πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παλιά και νέα προβλήματα είναι παρόντα στην Παιδεία, στο ξεκίνημα μιας ακόμα σχολικής χρονιάς. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές έφεραν ξανά τον λαό αντιμέτωπο με την πολιτική που θεωρεί την προστασία του «κόστος».
Στο παραπάνω σκηνικό πρέπει να προστεθούν οι κίνδυνοι που δημιουργεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης να παραμένει ανοιχτό, σε μια περίοδο που το Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει τον λαό της Παλαιστίνης, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Οχθη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Πέρρος κάλεσε τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές να επεξεργαστούν και να ξεδιπλώσουν τις πρωτοβουλίες τους, δίνοντας βάρος στον άξονα Συλλογικές Συμβάσεις – ωράριο εργασίας – αυξήσεις μισθών.
Ηδη από το προηγούμενο διάστημα, στην πρώτη γραμμή της δράσης έχει βρεθεί η πάλη ενάντια στην εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων που έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις: Της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, της κατάργησης του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, της 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας. Στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσθέσει νέες ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ενσωματώνοντας τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ με νόμο που ετοιμάζεται να φέρει τον Οκτώβρη.
«Βασικός τους στόχος είναι η φτηνή εργασία, η ένταση της εκμετάλλευσης», τόνισε ο Γ. Πέρρος και κάλεσε τα συνδικάτα να αντιτάξουν στην επίθεση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Το κλίμα αγωνιστικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, με τη στρατηγική των βιομηχάνων και των κομμάτων τους για μισθούς πείνας και ένταση της «ευελιξίας», μετέφεραν οι συνδικαλιστές, με παρακαταθήκη μάλιστα τις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις του προηγούμενου διαστήματος.
Αναμετρήσεις που διαμορφώνουν κλίμα νέας αγωνιστικής κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, ώστε να πολλαπλασιάζονται οι εστίες αντίστασης, με κύριο μέτωπο την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, όπως έγινε π.χ. στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής.
Στην κατεύθυνση αυτή, το βάρος συνεχίζει να πέφτει στη δουλειά με επίκεντρο τον κλάδο και την επιχείρηση, με στόχο να εντάσσονται περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη, να κάνουν δική τους υπόθεση τη συμμετοχή στον αγώνα, να αλλάζει ο αρνητικός συσχετισμός, να δυναμώνει η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Πρόγραμμα δράσης και κλιμάκωσης της πάλης
Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένες και οι πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει, το ΠΑΜΕ θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη το πλαίσιο αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων στη ΔΕΘ και τη διαδήλωση που θα γίνει στις 7 Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, στην Αττική προγραμματίζεται σύσκεψη σωματείων μέσα στον Σεπτέμβρη.
Παράλληλα, δίνοντας συνέχεια στην πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα συνδικάτα θα επαναφέρουν την Πρόταση Νόμου που είχαν επεξεργαστεί με τη συμβολή του ΠΑΜΕ το 2016 και είχε συγκεντρώσει πάνω από 500 υπογραφές συνδικαλιστικών οργανώσεων, με στόχο να συζητηθεί και να υπογραφεί από ακόμα περισσότερα συνδικάτα και να δοθεί έτσι ώθηση σε νέες κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας συσπείρωσης νέων δυνάμεων, το ΠΑΜΕ θα προχωρήσει σε Πανελλαδική Σύσκεψη στις 9 και 10 Νοέμβρη. Με παρακαταθήκη την πείρα από την οργάνωση των προηγούμενων συσκέψεων, σχεδιάζει την προετοιμασία της ώστε να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, να μετρήσει αυξημένη παρουσία και συμμετοχή από συνδικάτα και συνδικαλιστές.
Οσον αφορά τη διεθνή του δράση και τη συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, το ΠΑΜΕ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες για διμερείς συναντήσεις που προσφέρει η συνεδρίαση της Γραμματείας της ΠΣΟ στην Αθήνα, στις 19 Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη συμμετοχή του στο συνέδριο των οργανώσεων της ΠΣΟ στην Ευρώπη, που θα γίνει στη Γαλλία το επόμενο διάστημα.
Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας οι συνδικαλιστές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στο στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει για δεκάδες σωματεία του ΕΚΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης και συνδικαλιστικών παρατάξεων, απευθύνοντας κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να εξασφαλιστεί κτίριο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας και της δράσης τους.