Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παγκόσμια υγειονομική βόμβα: 1 στα 4 νοσοκομεία παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό

1 στα 3 δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας - Ασθενείς και υγειονομικοί ανυπεράσπιστοι απέναντι στον κορωνοϊό

Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία στον κόσμο δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης, εκθέτοντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό..

Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία στον κόσμο δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης, εκθέτοντας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). 

Περίπου 1,8 δισεκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται ή εργάζονται σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό ή σύστημα αποχέτευσης, σύμφωνα με κοινή έκθεση του ΠΟΥ και της Unicef, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα 165 χωρών.

«Το να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο χωρίς νερό, σύστημα αποχέτευσης και απολύμανση ισοδυναμεί με το να στέλνουμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να εργαστούν χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.  «Η παροχή νερού, η απολύμανση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της covid-19», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό: Αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, αποτελούν το 14% των κρουσμάτων. «Στέλνοντας επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που έχουν ανάγκη θεραπεία σε εγκαταστάσεις χωρίς καθαρό νερό, ασφαλείς τουαλέτες ή ακόμη και σαπούνι θέτουμε τις ζωές τους σε κίνδυνο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. «Αυτό ήταν αλήθεια πριν την πανδημία covid-19, αλλά φέτος αυτή έχει καταστήσει αδύνατο να αγνοήσουμε τις διαφορές».

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα νοσοκομείο στα τέσσερα παγκοσμίως δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ένα στα τρία δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας, ένα στα δέκα δεν έχει υπηρεσίες απολύμανσης και ένα στα τρία δεν διαχωρίζει με ασφάλεια τα απορρίμματα.

Σε 47 λεγόμενες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι καταστροφική: Ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει πόσιμο νερό, ένα στα τέσσερα υπηρεσίες υγιεινής χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας και τρία στα πέντε δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες απολύμανσης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη Unicef, το κόστος για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παροχής πόσιμου νερού σε όλα τα νοσοκομεία των 47 αυτών χωρών ανέρχεται σε ένα δολάριο ανά κάτοικο. Επιπλέον, κατά μέσο όρο η λειτουργία και η διατήρηση των υπηρεσιών αυτών κοστίζει 0,20 δολάριο ανά κάτοικο το έτος.

Η κατάσταση που περιγράφεται για τα νοσοκομεία, παγκοσμίως, είναι μια υγειονομική βόμβα, έτσι κι αλλιώς. Ειδικά, δε, στην περίοδο της πανδημίας φαίνεται απροκάλυπτα ότι έχουμε ένα έγκλημα διαρκείας. Επιλέγουν να δαπανήσουν εκατομμύρια ευρώ για «επενδύσεις» και  «ανάπτυξη» για τα κέρδη ελάχιστων, αφήνοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων έκθετες, κυριολεκτικά, στον θάνατο.  Το ίδιο το σύστημα τους, ο καπιταλισμός, είναι ένα έγκλημα. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις