Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ουκρανία: Απειλές και ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων κλιμακώνουν την ένταση

Εκατέρωθεν απειλές και αλληλοκατηγορίες, συνεχής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αλλά και προσπάθειες να συνεχιστεί το διπλωματικό παζάρι, συνθέτουν και σήμερα..

Εκατέρωθεν απειλές και αλληλοκατηγορίες, συνεχής συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα αλλά και προσπάθειες να συνεχιστεί το διπλωματικό παζάρι, συνθέτουν και σήμερα το σκηνικό της αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ ότι θέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε επιφυλακή και ότι ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αν παραστεί ανάγκη, κλιμακώνει την ένταση.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αμερικανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προκαλούν «de facto» «νέα κλιμάκωση των εντάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έθεσε 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού και είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί.

Μάλιστα σήμερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν σκοπεύει να στείλει μονομερώς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία. «Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα πάντως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ένα αμερικανικό αεροσκάφος, μετέφερε στο Κίεβο το τρίτο φορτίο όπλων που προβλέπει το ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτο βοηθείας που ενέκρινε η Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα.

«Η ετοιμότητα (των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων) έχει ενισχυθεί λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στις κοντινές περιοχές έχει γίνει περισσότερο ασταθής», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πέτερι Καζάνμα, αρχηγός του τμήματος πολέμου στο Φινλανδικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ενδεικτικό επίσης της κλιμάκωσης της έντασης είναι το γεγονός ότι μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς προχωρούν στην απομάκρυνση μελών των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία.

Συνεχίζεται το διπλωματικό παζάρι

Παράλληλα με την συσσώρευση των στρατιωτικών δυνάμεων, είναι σε εξέλιξη και η προσπάθεια συνέχισης του διπλωματικού παζαριού. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιδώσει αυτήν την εβδομάδα γραπτή απάντηση στον κατάλογο των ρωσικών απαιτήσεων για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη Μόσχα αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις που θα έχουν πολύ υψηλό κόστος εάν η Μόσχα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μάλιστα γνωστό πως πρόκειται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πως Γαλλία και Γερμανία στέκονται «ενωμένες» στο συγκεκριμένο μέτωπο. Σημειώνεται πως αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία πρόκειται να έχουν συνομιλίες της Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, στο Παρίσι, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας.

«Ψυχραιμία» συστήνει ο Ζελένσκι 

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, σήμερα υπήρξαν δηλώσεις αξιωματούχων, που είχαν ένα χαρακτήρα καθησυχασμού για το ενδεχόμενο «ρωσικής εισβολής».

Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής επίθεσης, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ετοιμάζουν «βαλίτσες εκτάκτου ανάγκης» καλώντας τους να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην πανικοβάλλονται. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επανδρωμένες και έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Επιπλέον, ο Αλέξιι Ρεζνίκοφ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει δημιουργήσει ούτε μία δύναμη κρούσης, γεγονός που θα υποδήλωνε την πιθανότητα μιας επίθεσης.

Ωστόσο, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU υποστήριξε σήμερα πως διέλυσε μια ομάδα, η οποία ενεργούσε υπό τις διαταγές της Μόσχας και προετοίμαζε ένοπλες επιθέσεις για να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα. «Οι οργανωτές της συμμορίας ετοίμαζαν μια σειρά ένοπλων επιθέσεων εναντίον υποδομών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της υποστηρίζοντας πως η ομάδα «συντονιζόταν» από «ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».

Στην Ουκρανία θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία προειδοποίησε ξανά τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας θα έχει σοβαρό οικονομικό κόστος. Ωστόσο η ίδια απέρριψε το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών στρατευμάτων σε ρόλο μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι στόχο του Λονδίνου είναι «να εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία διαθέτει τα αμυντικά όπλα και την εκπαίδευση που χρειάζεται, όπως και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Απειλές για κυρώσεις από τον Μπ. Τζόνσον

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ο Τζόνσον κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Συμπλήρωσε πως η Βρετανία δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Μόσχα και θα προσπαθήσει να συμβάλει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ωστόσο, δήλωσε έτοιμος να ξαναμιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν.

Επιπλέον, ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Απαντώντας στην απειλή αυτή, η Μόσχα προειδοποίησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS, Sputnik)

Σχετικά θέματα

Απόψεις