Πολιτισμός Στιγμιότυπα

Όταν το Μυστήριο και η Φαντασία εμπνέουν –  Έντγκαρ Άλαν Πόε

Οι Alan Parsons Project δεν ήταν ένα κανονικό συγκρότημα. Είναι ένα Project που προέκυψε από τη συνεργασία δύο ανθρώπων, του Alan Parsons, παραγωγού και τεχνικού ήχου, και του Eric Woolfson πιανίστα, συνθέτη και στιχουργού. Συναντήθηκαν στο περίφημο Abbey Road Studio με τον Woolfson να αναλαμβάνει χρέη μάνατζερ του Parsons. Οι συνεργασίες που του εξασφάλισε ήταν πετυχημένες, κάνοντας την παραγωγή σε άλμπουμ για τον Steve Harley, τους Cockney Rebel, τον Al Stewart και τους Hollies. Παρόλα αυτά αισθανόταν ότι η δημιουργικότητά του ερχόταν κάποιες φορές σε σύγκρουση με τις απόψεις των καλλιτεχνών για τους οποίους δούλευε. Έπεσε τότε η ιδέα να χτίσουν ένα διαφορετικό project, δουλεύοντας σε υλικό που είχε έτοιμο ο Woolfson, όπου οι μουσικοί θα ήταν απλοί προσκεκλημένοι μόνο για τις ηχογραφήσεις, ενώ όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούν στην παραγωγή θα τα διαχειρίζονταν μόνοι τους. Την εποχή που στον  κινηματογράφο είχε ξεκινήσει να αναδεικνύεται ο ρόλος του σκηνοθέτη, υπερσκιάζοντας πολλές φορές τους πρωταγωνιστές ηθοποιούς, όπως στις περιπτώσεις του Κιούμπρικ ή του Χίτσκοκ, ήταν πλέον η ώρα και για τη μουσική βιομηχανία για κάτι παρόμοιο.

Προέκυψε έτσι το Tales of Mystery and Imagination, η επιτυχία του οποίου εξασφάλισε στους Alan Parsons Project συμβόλαιο για άλλα 9 άλμπουμ μέχρι το 1990 που κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ.

Μοναδικά αριστουργηματικό και μνημειώδες, το Tales of Mystery and Imagination, που κυκλοφόρησε το 1976 και εμπλουτίστηκε και με την αφήγηση του Όρσον Γουέλς σε δύο κομμάτια στην επανέκδοση του 1987, σηματοδότησε μία νέα εποχή στη μουσική βιομηχανία λόγω των τεχνικών καινοτομιών που εισήχθησαν κατά τη δημιουργία του, αλλά και του εναύσματος για τη γέννηση του Σχεδίου των Alan Parsons Project.

Η θεματολογία του είναι εξ’ολοκλήρου εμπνευσμένη από το έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ο Πόε θεωρήθηκε ο πατέρας της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, συνδυάζοντας στις ιστορίες του την αστυνομική πλοκή με τον τρόμο και το μεταφυσικό. Το έργο του επηρέασε την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή λογοτεχνία κυρίως μέσω του γαλλικού συμβολισμού, καθώς και τη ζωγραφική. Αν και έγραψε δεκάδες ποιήματα και διηγήματα, το πιο γνωστό του ποίημα είναι Το Κοράκι, ενώ στα κλασικά του διηγήματα περιλαμβάνονται τα:   Οι φόνοι της οδού Μοργκ, Ο χρυσός σκαραβαίος, Η πτώση του Οίκου των Usher, κ.α.

Η επίδραση που έχει το έργο του στη μουσική δεν περιορίζεται μόνο στους Alan Parsons Project, καθώς υπάρχουν αναφορές σε τραγούδια του Bob Dylan, των Beatles και των White Stripes. Κλασικά τραγούδια όπως το Nevermore, από τον δεύτερο δίσκο των Queen, που έγραψε ο Freddie Mercury, ή το Annabel Lee που έχει ακουστεί από την Jon Baez και τους Black Rebel Motorcycle Club είναι επηρεασμένα από εκείνον. Στην Ελλάδα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έχει γράψει το Έντγκαρ Άλαν Πόε, που περιέχεται στο δίσκο Ο Δρόμος, ο Χρόνος και ο Πόνος.

Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε πέθανε στις 7 Οκτωβρίου του 1849 στη Βαλτιμόρη. Οι συνθήκες θανάτου του έδωσαν τροφή σε διάφορες θεωρίες, ενδεχομένως επηρεασμένες και αυτές από το έργο του. Ήταν 40 χρονών.

(Επισκέψεις: 737 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend