Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όταν τα δικαστήρια κρίνουν τους Κούρδους, «τρομοκράτες»: Η ιστορία του Κενάν Αγιάς και η έκδοσή του από την Κύπρο στη Γερμανία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αποφάσισε την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή του ΡΚΚ, Κενάν Αγιάς στη Γερμανία, με την αιτιολογία ότι είναι... τρομοκράτης

Η δικαιοσύνη, λένε, είναι «τυφλή». Μόνο που αυτή η… τυφλότητα φαίνεται πως είναι πάντα μονόπλευρη, καθώς οι αποφάσεις της στρέφονται μονίμως σε βάρος των φτωχών και των κατατρεγμένων. 

Τελευταίο περιστατικό… οξείας τύφλωσης της δικαιοσύνης έρχεται από την Κύπρο, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Κούρδου αγωνιστή του ΡΚΚ, Κενάν Αγιάς, με συνέπεια αυτός να εκδοθεί το επόμενο δεκαήμερο στην Γερμανία, με την αιτιολογία ότι είναι… τρομοκράτης. Λεπτομέρεια: Η Γερμανία έχει αποδεχθεί το σκεπτικό της Τουρκίας και θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση! Γεγονός το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή έκδοσή του στην Τουρκία, από τη Γερμανία, παρά τις δήθεν «ασφαλιστικές δικλείδες» της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το euronews, αναφορικά με το ενδεχόμενο ο Κενάν Αγιάς να καταλήξει στην Τουρκία, το Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του πως «η διαπίστωση του Πρωτόδικου ότι δεν υπήρξαν στοιχεία αξιόπιστα, αλλά θεωρίες, ότι θα εκδοθεί από την Γερμανία στην Τουρκία ήταν ορθή», σημειώνοντας ότι «το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ακόμη μία ασφαλιστική δικλείδα, αναφέροντας στην απόφασή του ότι η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και η παράδοση του εφεσειόντα στη Γερμανία γινόταν υπό τον όρο της μη επαναπροώθησης ή μεταγενέστερης έκδοσης ή κατ’ άλλον τρόπο παράδοσης του εφεσείοντα στην Τουρκία».

Μέχρι ο Κενάν Αγιάς να εκδοθεί στη Γερμανία, θα παραμείνει υπό κράτηση. Ο δικηγόρος του Κενάν Αγιάς δήλωσε ότι θα αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Αγιάς συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος, που εξέδωσε η Γερμανία, η οποία ζητεί την έκδοσή του κατηγορώντας τον για τρομοκρατία.

«Μέρα ντροπής»: Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Όπως αναφέρει το euronews, από νωρίς το πρωί δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί, με την Αστυνομία να προβαίνει σε τρεις συλλήψεις, ενώ στο άκουσμα της απόφασης του Δικαστηρίου, οι διαμαρτυρόμενοι ξέσπασαν με οργισμένα συνθήματα.

Εκπρόσωποι κομμάτων που βρέθηκαν στο Δικαστήριο έκαναν λόγο για «μία μέρα ντροπής», ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, είπε πως «η μάχη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο έχει χαθεί». Ταυτόχρονα απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική προέκταση στην απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Ευσταθίου είπε πως «υπάρχει και πολιτικός χαρακτήρας και πολιτική φύση από την αρχή».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε ότι «δυστυχώς σήμερα η πατρίδα μας θα στιγματίζεται με μια ντροπή, ανάλογη με την ντροπή της απόφασης για τον Οτσαλάν από την Ελλάδα στην Τουρκία». «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η κυπριακή δικαιοσύνη, αλλά και η κυπριακή Κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί διαμέσου της Γερμανίας την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης».

Όπως σημείωσε «η κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη, γιατί δεν θα διασωθεί από την κρίση της ιστορίας», για να συμπληρώσει ότι «ήταν πολιτική απόφαση να εκτελεστεί το ένταλμα, ήταν πολιτική απόφαση να υιοθετηθεί η επιχειρηματολογία για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης και βεβαίως έχει ευθύνες η Κυβέρνηση για τις συνθήκες κράτησης του Κενάν Αγιάς.

Για το θέμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση και η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ.

Η ιστορία του Κενάν Αγιάς: Ο αδελφός του πέθανε στις φυλακές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του alphanews Κύπρου, ο Κενάν Αγιάς γεννήθηκε το 1974 σε ένα χωριό έξω από την πόλη Μαρτίν, σε μια περιοχή η οποία γεωγραφικά βρίσκεται στο Κουρδιστάν και διοικείται από το Τουρκικό κράτος.

Το 1991, όντας μαθητής της δευτέρας λυκείου συνελήφθη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, για συμμετοχή σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των Κούρδων. Στη φυλακή ο αδελφός του πέθανε λόγω των τραυμάτων από τα βασανιστήρια, ενώ ο ίδιος, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης.

Αποφυλακίστηκε το 2003 και μαζί με άλλους Κούρδους δημιούργησαν το πολιτικό κόμμα με την ονομασία Ομαδική Εκπαίδευση Ερευνητών, που στόχο είχε την προάσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων. 

Εναντίον των μελών του κόμματος εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την νέοεκλεγεισα  τότε κυβέρνηση Ερντογάν, με αποτέλεσμα κάποια μέλη της Ομάδας να συλληφθούν και κάποια άλλα, ανάμεσα τους ο Κενάν, να διαφύγουν μέσω Συρίας. Ο ίδιος κατέληξε στην Κύπρο.

Αυτή είναι περιληπτικά η ιστορία του Κενάν Αγιάς, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, λόγω εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο ζήτησε η Γερμανία, η οποία θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αποδεχόμενη τις τουρκικές δικαστικές και πολιτικές αποφάσεις.

Σχετικά θέματα

Απόψεις