Πολιτική Πολιτισμός

Όταν η Αιθιοπία αρνήθηκε τα δανεικά του Βρετανικού Μουσείου

Η Αιθιοπία έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των αντικειμένων, όπως και η Νήσος του Πάσχα για ένα κεφάλι αγάλματος Μοάι που λεηλατήθηκε συμπτωματικά το ίδιο έτος. Το ίδιο ζητά και η Νιγηρία για τα ορειχάλκινα αντικείμενα και τα γλυπτά του παλατιού του Μπενίν, που η Βρετανική αυτοκρατορία λεηλάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Βρετανικό Μουσείο αρνείται πεισματικά έστω και το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής των αντικειμένων, αντιπροτείνοντας τον δανεισμό τους. Ακριβώς το ίδιο που, με «πρωτοβουλία» του Έλληνα πρωθυπουργού, επιχειρεί να προτείνει η Ελλάδα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως, οι χώρες αυτές θεωρούν τέτοιες προτάσεις ως υποτιμητικές. Το 2018, έπειτα από μία ακόμα νύξη για την προοπτική δανεισμού, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είχε αρνηθεί μέσω της υπουργού Χιρούτ Βολντεμαριάμ. «Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι η αποκατάσταση της κληρονομιάς μας, που λεηλατήθηκε από τη Μακντάλα πριν 150 χρόνια. Παρουσιάσαμε το αίτημά μας το 2007 και ακόμα περιμένουμε», ήταν τα λόγια της.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Αιθιοπίας, Εφρέμ Αμάρε, προσέθεσε «Είναι ξεκάθαρα γνωστό από που προήλθαν αυτοί οι θησαυροί και σε ποιον ανήκουν. Η απαίτησή μας δεν ήταν ποτέ να τα δανειστούμε. Η απαίτηση της Αιθιοπίας ήταν πάντα η επιστροφή αυτών των παρανόμως κτηθέντων θησαυρών. Όχι να τα δανειστούμε».

Πηγή: info-war.gr

(Επισκέψεις: 2.392 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend