Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ομοσπονδίες Βιοτεχνών: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας για την προστασία από την πανδημία

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας των επαγγελματιών και των οικογενειών τους από την πανδημία, πραγματοποίησαν το..

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας των επαγγελματιών και των οικογενειών τους από την πανδημία, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας.

Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών και απαίτησαν να μπει τέρμα στις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές και να παρθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. 

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία», απαίτησαν οι επαγγελματίες με τα συνθήματα και τα πανό τους. Παράλληλα τόνισαν την ανάγκη για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, ενώ κατήγγειλαν πως για αυτούς δεν προβλέπεται «ούτε ένα ευρώ αποζημίωση» όταν νοσήσουν και δεν μπορούν να εργαστούν. 

Αισθητή ήταν η παρουσία των επαγγελματιών της Εστίασης που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει η πανδημία και τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείρισή της. 

 
 

«Τι γίνεται αν νοσήσει ένας αυτοαπασχολούμενος; Κλείνει το μαγαζί του», επεσήμανε η Ανθή Πατσιώτη, πρόεδρος της Ένωσης ΕΒΕ Καλλιθέας και αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει απώλεια του εισοδήματος τους ενώ την ίδια στιγμή τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα όταν νοσεί μέλος της οικογένειας και πρέπει να μείνουν σε καραντίνα, ενώ ακόμα πιο βαριές είναι οι επιπτώσεις για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που είναι μητέρες μικρών παιδιών. Στο φόντο αυτό αναφέρθηκε στο αίτημα για ειδική οικονομική ενίσχυση για τις μητέρες και τις μονογονεϊκές οικογένειες που αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι όταν τα παιδιά τους νοσούν.

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τους άλλους αυτοαπασχολουμένους και τους εργαζόμενους», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Μαυρίκης, από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Την προσπάθεια των ιδιοκτητών κομμωτηρίων να επιβιώσουν χωρίς την παραμικρή ενίσχυση, περιέγραψε ο Στέργιος Ανυφαντής, από το Σωματείο Κομμωτών Αγίας Παρασκευής.

Τις πρωτοβουλίες για την απαλλαγή των μικρών επαγγελματιών από τα δημοτικά τέλη, υπενθύμισε ο Βασίλης Δήμας, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και κατήγγειλε τη μόνιμη απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημά τους πως «δεν υπάρχουν χρήματα». 

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι η ανακύκλωση των κυβερνητικών μέτρων», σχολίασε ο Δημήτρης Κάτσαρος, από την Επιτροπή Αγώνα των επαγγελματιών της Εστίασης. Ειδικά για τους μικρούς επαγγελματίες στον κλάδο υπογράμμισε την ανάγκη μέτρων στήριξης καθώς πλήττονται ιδιαίτερα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους μουσικούς, από αυτά.

Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών, ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υποδηματοποιών, σκιαγράφησε τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι», κατήγγειλε αναφερόμενος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στα κενά και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Η προστασία της υγείας μας είναι αδιαπραγμάτευτη», σημείωσε και παρουσίασε τα αιτήματα των Ομοσπονδιών. «Ο αυτοαπασχολούμενος είναι υποχρεωμένος να βασανίζεται αν θα μείνει σπίτι να αναρρώσει ή αν θα πάει άρρωστος στη δουλειά», επισήμανε αναδεικνύοντας την ανυπαρξία και της παραμικρής ακόμα πρόβλεψης για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος τους. «Αρνούμαστε να παζαρεύουμε την υγεία και το εισόδημα μας για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», ξεκαθάρισε.

Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους σε εκπρόσωπο του υπουργείου.

Τα αιτήματα

 
 
  • Αποζημίωση για κάθε επαγγελματία που νοσεί και δεν μπορεί να εργαστεί, επίδομα ειδικού σκοπού για όσους πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης και των αναγκαίων τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.
  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
  • Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
  • Τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις