Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας: “Ως εδώ με την πολιτική τους”!

Κάλεσμα στους αγροτικούς φορείς του νομού, τους αγροτικούς συλλόγους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας για τις καταστροφικές πλημμύρες.
 
Ως Δ.Σ της Ομοσπονδίας εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας.
 
Οι πλημμύρες έπληξαν ένα μεγάλο τμήμα του νομού με τους πλημμυροπαθείς να είναι εγκαταλελειμμένοι από τον κρατικό μηχανισμό στην τύχη τους.
 
Όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε, έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένες περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, όλες οι καλλιέργειες να είναι κάτω από τα νερά και να σαπίζουν, με χιλιάδες ζώα πνιγμένα.
 
Αυτό που φάνηκε για μια ακόμα  φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση- περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ την ίδια στιγμή με ευκολία κάνει πλειστηριασμούς και καταστέλλει λαϊκές κινητοποιήσεις με τις δυνάμεις καταστολής.
 
Δεν μπορεί αυτό που ζούμε και προσπαθούν να μας πασάρουν σαν κανονικότητα να το ανεχόμαστε!
 
Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα και υποδομές  αντιπλημμυρικής προστασίας που θα  μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τέτοια φαινόμενα.
 
Και όλα αυτά όταν έχουμε κατά διαστήματα πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα πριν μόλις 3 χρόνια τον ΙΑΝΟ. 
 
Ξεχάστηκαν οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια πάλι από τους ίδιους υπεύθυνους που δεν υλοποίησαν τα αντιπλημμυρικά έργα και τις ανάλογες υποδομές που θα προστάτευαν τις ζωές μας και τους κόπους μας. 
 
Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε είναι έγκλημα, την ευθύνη του οποίου έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς (κυβερνήσεις, περιφέρεια, δήμοι).
 
Αυτό είναι το κράτος τους, που μπορεί και παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι βιομήχανοι ενώ στον αντίποδα δεν παίρνει κανένα μέτρο για το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας καθώς και το αυξημένο κόστος ζωής που πλήττει όλους μας.
 
Όλα αυτά γιατί μας μετρούν στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν τις αποζημιώσεις ψίχουλα παρά ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
 
Αυτό που αναδείχθηκε και σε αυτή την καταστροφή είναι πως μόνος του ο λαός με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται. 
 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας όλους εκείνους για την αλληλεγγύη τους, τα εργατικά σωματεία, τους εθελοντές που έδωσαν σκληρή μάχη να μην πλημμυρίσουν τα χωριά και οι πόλεις ενώ τώρα βοηθάνε αποφασιστικά στην αποκατάσταση των ζημιών και στον καθαρισμό των σπιτιών. 
 
Ευχαριστούμε τα σωματεία, τους φορείς αλλά και τους απλούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα που  συγκεντρώνουν και στέλνουν καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές σε όλη την Θεσσαλία. 
 
Άμεσα διεκδικούμε:
 
• Να παρθούν μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες. Να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
 
• Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολύμανσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
 
• Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
 
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση. 
 
• Αποζημίωση στην απώλεια και επιδιόρθωση του παγίου και του φυτικού κεφαλαίου με απευθείας κρατική αρωγή 1000ευρω ανά στρέμμα καλλιέργειας σε μήλα, αχλάδια, κεράσια και κάστανα, στο σύνολο των πληγέντων αγροτών.
 
• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 
• Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή για το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
 
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
 
 
Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά θα τον διαβούμε με την δύναμη της ενότητας, της οργάνωσης και των αγώνων μας. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας συντονισμένα, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τους αγώνες μας και παλεύουμε για:
 
 
• Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. 
 
• Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
 
• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.
 
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.
 
• Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 
Ως εδώ με την πολιτική τους που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί μετράμε νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα και υποδομές. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε σήμερα. 
 
Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζώμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές μας αναλώσιμες και κόστος. 
 
Η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν αγώνας.  
 
Για την οργάνωση του αγώνα καλούμε τους αγροτικούς φορείς του νομού, τους αγροτικούς συλλόγους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Σχετικά θέματα

Απόψεις