Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι οδηγίες του τραπεζίτη: Τα «ματωμένα» πλεονάσματα πρωταρχικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης!

Για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας έθεσε τα όρια μέσα στα οποία κινούνται (ή..

Για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας έθεσε τα όρια μέσα στα οποία κινούνται (ή πρέπει να κινούνται) οι προεκλογικές υποσχέσεις, για να μην έχουμε, δηλαδή, και καμία αυταπάτη περί του ποιος αποφασίζει και για ποιον αποφασίζει.

Σε ομιλία του στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών είπε συγκεκριμένα: «Πρωταρχικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης (α) το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και θα αυξήσει την ολική παραγωγικότητα της οικονομίας και (β) η επιστροφή σε πρωτογενή, διαρθρωτικά δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ώστε φέτος να ανακτηθεί, να διατηρηθεί, και μεσοπροθέσμως να υπερακοντιστεί, η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έχει ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας». 

Ηταν σαφής, η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να “τρέξει” ένα «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» για ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας. Φράσεις που υποκρύπτουν  σκληρά μέτρα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως γινόταν πριν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις! Ο λαός πρέπει ξανά να ματώσει για να βγουν τα πλεονάσματα και να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα που είναι προϋπόθεση φτηνότερης δανειοδότησης και πάλι των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτούς είναι «ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις» και για αυτούς πασχίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το κοινό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και της επενδυτικής βαθμίδας.

Ζήτησε, έμμεσα, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «σύνεση, υπευθυνότητα και δέσμευση των υπευθύνων χάραξης της οικονομικής πολιτικής ώστε να διαφυλαχθούν οι θυσίες της προηγούμενης περιόδου και να συνεχιστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί» ισχυριζόμενος ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής». 

Εδώ να θυμίσουμε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει επαναλάβει ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”, λέγοντας μάλιστα συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ημερησία” τα εξής: «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο». 

Αυτός είναι και ο λόγος που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιoς έχει ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για να μην θιχτούν οι “προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”, στις οποίες δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες διότι είναι …κόστος!

 

Πηγή: 902.gr

Απόψεις