Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι καλλιτέχνες ζητούν «Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, από κοινού, σήμερα στις 12 το μεσημέρι μπροστά στις μόνιμα κλειστές πόρτες του υπουργείου Εργασίας, αντιπροσωπείες από..

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, από κοινού, σήμερα στις 12 το μεσημέρι μπροστά στις μόνιμα κλειστές πόρτες του υπουργείου Εργασίας, αντιπροσωπείες από τα προεδρεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα και του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

Σε ανακοίνωση τους τα σωματεία αναφέρουν:

«Από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα σωματεία μας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να έρθουν σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου, λόγω των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να ενταχθεί έστω σε αυτά τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο παρά την επιμονή των σωματείων καμία απάντηση δε δόθηκε.

Αυτή τη στιγμή έχουν μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές καλλιτεχνών και τεχνικών που εργάζονται σε αυτό το χώρο, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους. Απαιτούμε να εισακουστούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν την επιβίωσή μας, καθώς οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε».

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός των μέτρων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτήν τη σεζόν αλλά πιθανά και την επόμενη. Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσαν στον 902.gr  για την πραγματικότητα που βιώνουν οι καλλιτέχνες, ο πρόεδρος του ΣΕΗ Δημήτρης Αντωνιάδης και ο πρόεδρος του ΠΜΣ  Βασίλης Παρασκευόπουλος:

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Δ. Αντωνιάδης: «Ο κλάδος των ηθοποιών είναι στον αέρα μας. Η πανδημία μας βρήκε σε μια φάση όπου με αποδεδειγμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας καλυπτόταν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, συμβάσεις της μιας και των δύο ημερών… Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ηθοποιοί δεν δικαιούνται το 800άρι της κυβέρνησης. Ακόμα και στις μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις η απουσία διασφαλισμένων εργασιακών δικαιωμάτων μέσω Συλλογικής Σύμβασης, όπως υπήρχε παλιότερα και όριζε τη σεζόν, οδηγεί αυτήν τη στιγμή πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε ανακοινωμένες παραστάσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, να μην μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα, ακριβώς επειδή η εργοδοσία τους απασχολούσε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Σε αυτές τις συνθήκες δεν παραγνωρίζουμε την οριακή κατάσταση που έχουν βρεθεί πολλές θεατρικές ομάδες, αλλά και οι μικροί θιασάρχες. Στεκόμαστε στο πλευρό τους και ζητάμε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Για τον κλάδο των μουσικών ο Β. Παρασκευόπουλος: «Στη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς οι μουσικοί προστέθηκε και η “κρίση” που βιώνουμε τώρα με την επιδημία αναδεικνύοντας όλα αυτά τα προβλήματα στον μέγιστο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επίδομα των 800 ευρώ λίγοι καταφέρνουν να το πάρουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία του χώρου το τελευταίο μεροκάματο ήταν τον Φλεβάρη (ακυρώθηκαν καρναβαλικές εκδηλώσεις, προγραμματισμένες παραστάσεις του Μάρτη, πολλά νυχτερινά μαγαζιά έκλεισαν, ματαιώθηκε η μεταφορά πολλών σχημάτων από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη) και το επόμενο για κάποιους το καλοκαίρι και για τους περισσότερους τον Οκτώβρη αν όλα πάνε καλά. Δεινή είναι και η θέση των μουσικών σε ξενοδοχείο στα νησιά, που δεν ξέρουν καν πότε θα ξεκινήσουν. Αντίστοιχα, πλήττεται και το κομμάτι των εργαζομένων της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Υπάρχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα των δήμων, της ΕΡΤ κλπ. που αρκετοί πια είναι συμβασιούχοι και πραγματικά δεν προβλέπεται από πουθενά καμιά ενίσχυση. Και βέβαια δεν ξεχνάμε και τους εργαζόμενους ωρομίσθιους ή ορισμένου χρόνου σε ΝΠΙΔ όπως στο Μέγαρο Μουσικής που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα».

«Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους. 
Κανένας μόνος του. Μαζί Δυνατοί»

Το Κοινό Δελτίο Τύπου Καλλιτεχνικών Σωματείων για την συμβολική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας:

«Σήμερα, Τρίτη 14 Απρίλη τα Καλλιτεχνικά Σωματεία που στηρίζουμε το κοινό ψήφισμα πραγματοποιήσαμε συμβολική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η απαξίωση των Σωματείων μας από την ηγεσία του Υπουργείου, να οριστεί άμεσα συνάντηση και να απαντήσουν ολοκληρωμένα στα αιτήματα που θέτουμε. Για μια ακόμα φορά βρήκαμε πόρτες κλειστές. Θυροκολλήσαμε στην είσοδο του Υπουργείου τις περίπου 2.500 υπογραφές που έχουμε μαζέψει συνολικά όλα τα σωματεία, μαζί με το κοινό ψήφισμα που διακινούμε στους συναδέλφους. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι γνωστοί, επώνυμοι, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων έκαναν δημόσια δηλώσεις στήριξης του αγώνα μας τις οποίες έχουμε αρχίσει και δημοσιεύουμε.

Πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ένταξη όλων των καλλιτεχνικών κλάδων στα μέτρα στήριξης, κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα πως χιλιάδες εργαζόμενοι καλλιτέχνες αποκλείονται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί χωρίς να έχουν καμία πηγή εισοδήματος για τους επόμενους μήνες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ήδη πριν την πανδημία βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης.

Το πλαίσιο πάλης των σωματείων μας διαμορφώνεται με βάση την ανάγκη για να διασφαλιστεί η επιβίωση, η αξιοπρέπεια αλλά και η δυνατότητα συνέχισης της άσκησης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας για το σύνολο των εργαζόμενων καλλιτεχνών. Αντίθετα η κυβέρνηση σχεδιάζει για την επόμενη μέρα, όπου θα χρειαστεί να υπάρχει ένα έμπειρο καλλιτεχνικό προσωπικό από όλες τις ειδικότητες για να βάλει ξανά σε λειτουργία την παραγωγή, ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Την συντήρηση αυτού του μικρού τμήματος του υπάρχοντος καλλιτεχνικού δυναμικού την αντιμετωπίζουν σαν αναπόφευκτο κόστος το οποίο πρέπει να συρρικνωθεί στα κατώτατα δυνατά όρια και με αποκλειστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των επιχειρηματιών. Ακριβώς αυτά τα κριτήρια από πλευράς κυβέρνησης θέτουν εκτός συζήτησης το αίτημα των σωματείων μας για καθολική στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου, αποτελούν τον βασικό παράγοντα που καθορίζει την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να μας συναντήσει και να απαντήσει συγκεκριμένα στα αιτήματά μας

Πρέπει να κρατήσουμε το θετικό στοιχείο πως η δράση μας πιέζει την κυβέρνηση και έχουμε την δυνατότητα να κλιμακώσουμε. Βασικό στοιχείο της κλιμάκωσης είναι η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τα Σωματεία, η πλατιά συζήτηση και προβολή των διεκδικήσεων μας, το να αγκαλιαστούν αυτές όχι μόνο από όλους τους συναδέλφους αλλά και από όλους τους εργαζόμενους, τον λαό στον οποίο απευθυνόμαστε με την τέχνη αλλά και τις διεκδικήσεις μας.

Συνεχίζουμε την πάλη μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας. Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Κανένας μόνος του μπροστά στην πανδημία.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Π.Μ.Σ.)
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.)
Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα Ακρόαμα (Σ.Ε.Θ.Ε.Α.)
Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.Χω.Χο.)»

Τα μέτρα στήριξης που διεκδικούν τα καλλιτεχνικά σωματεία

Τα σωματεία θυροκόλλησαν τις κοντά 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από εργαζόμενους στον χώρο οι οποίοι διεκδικούν:

  • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις.
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπισθεί η επιδημία.
  • Άμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό, που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.
  • Καμία περιστολή των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την επιδημία.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Σωματείων, δεν σταματούν εδώ. «Συνεχίζουμε να δυναμώνουμε τον αγώνα μας για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης και για πολιτισμό αντίστοιχο των ανθρώπινων κεκτημένων και όχι της ζούγκλας της αγοράς». Αντίστοιχα, συνεχίζεται η προσπάθειά τους να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό κάθε συναδέλφου τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει, ειδικά αυτές τις μέρες.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ στηρίζει τους καλλιτέχνες

«Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους», αναφέρει, σε ανακοίνωση στήριξης των καλλιτεχνών, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και τονίζει:

«Σήμερα, Τρίτη 14/4/2020, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους.

Χιλιάδες άνθρωποι στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού καλούνται να ζήσουν χωρίς το επίδομα των 800€. Οι ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις στο θέαμα και το ακρόαμα, η ανεργία, η εργασία με σύμβαση μιας μέρας, η ημιαπασχόληση, η εποχική εργασία, συνολικά οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας, που κυριαρχούν στον κλάδο, έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, ηχολήπτες, χορευτές, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι/ες στους χώρους του σύγχρονου πολιτισμού να μην  πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για να κάνουν αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συμβασιούχοι του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, στους οποίους οι Οργανισμοί ανέστειλαν τις συμβάσεις!

Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες βιοπορισμού, ενώ είναι αβέβαιο αν θα ξανανοίξουν και με ποιο τρόπο οι χώροι σύγχρονου πολιτισμού, καθώς αναμένεται σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με περιορισμούς σχετικά με χώρους συνάθροισης κοινού όπως είναι θέατρα, συναυλιακοί χώροι κλπ., χωρίς να γνωρίζει κανείς, τι πρόκειται να συμβεί το φθινόπωρο σε πιθανή έξαρση του κορωνοϊού.

  • Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, για να εισηγηθεί την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε: Να ενταχθούν στην αποζημίωση των 800 ευρώ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο του θεάματος ακροάματος.
  • Να εκπονήσει άμεσα ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων με τις διευκολύνσεις από το  ΕΠΑΝΕΚ, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο θεάματος ακροάματος.
  • Να άρει την απαράδεκτη αναστολή συμβάσεων στους εποπτευόμενους φορείς (λχ Μέγαρο Μουσικής κ.α.) δίνοντάς τους την αναγκαία χρηματοδότηση για να διατηρήσουν όλο το προσωπικό τους.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό δεν καλύπτουν καμία από τις παραπάνω ανάγκες. Αφορούν τη χρηματοδότηση νομικών προσώπων, Ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών και την επιδότηση σε νέα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, που δεν μπορούν καν να παραχθούν εν μέσω πανδημίας, κι επιπλέον το κονδύλι που εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει στον χώρο.

Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές, οι εικαστικοί, οι ηχολήπτες, οι σκηνογράφοι είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες και έχουν δικαίωμα να ζήσουν!

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ στηρίζουμε τα αιτήματά των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών, των εικαστικών, των ηχοληπτών των σκηνογράφων, όλων όσων εργάζονται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.

Η υγειονομική κρίση να μην γίνει κρίση εργασίας κι ευκαιρία για περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των αποδοχών των εργαζομένων».

Σχετικά θέματα

Απόψεις