Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι «180», η συμφωνία και ο Καμμένος

Πολιτικές διεργασίες εντός του κυβερνητικού σχήματος έχει φέρει η συμφωνία στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το όνομα της..

Πολιτικές διεργασίες εντός του κυβερνητικού σχήματος έχει φέρει η συμφωνία στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας. Μετά τις αποχωρήσεις στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο πρόεδρος τους, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας και εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος,  υποστήριξε ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ από την ελληνική Βουλή με απλή πλειοψηφία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το κόμμα του θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων και προφανώς δεν θα ψηφίσει την συμφωνία.

Η κίνηση Καμμένου, γίνεται σε μια χρονική στιγμή που το κόμμα του βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής διάλυσης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με όρους πολιτικού «πόκερ» παίζει τα «ρέστα» του.  Δεν είναι τυχαίο ότι στήριξε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη και είπε ότι το κόμμα δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Ο  Π. Καμμένος γνωρίζοντας ότι ήδη στα «δεξιά» της ΝΔ δημιουργείται κόμμα και ταυτόχρονα ότι μέρος μεσαίων και πιθανά κορυφαίων στελεχών του είναι έτοιμο να μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μέσω της καταψήφισης της συμφωνίας να κάνει μια «ηρωική έξοδο» πουλώντας «πατριωτισμό» – εθνικισμό, για να συσπειρώσει το κόμμα του και να βάλει ανάχωμα σε διαρροές προς τη ΝΔ.  

«Στο σχέδιο συμφωνίας που υπεγράφη στις Πρέσπες, οι ΑΝΕΛ έχουμε πει ένα μεγάλο “όχι” από της ιδρύσεώς μας», ανέφερε ο Π. Καμμένος, σε αυτή την κατεύθυνση και έσπευσε να προσθέσει: «Η συμφωνία αυτή, το σχέδιο συμφωνίας δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα, όπως προσπαθούν να διαδώσουν μέσω των ΜΜΕ, ιδίως εκείνοι που έχουν παραχωρήσει τον όρο “Μακεδονία” πολύ πιο πριν, ιδίως η ΝΔ που με επίσημες δηλώσεις του προέδρου της μιλάει για erga omnes και σύνθετη ονομασία, το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία και άλλα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί μετά το 2012».

Οι κινήσεις και οι αποφάσεις Καμμένου σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν μπορεί να είναι άγνωστες στο κυβερνητικό επιτελείο και τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρόταση Καμμένου να ψηφιστεί από 180 βουλευτές η συμφωνία με την ΠΓΔΜ πιθανά να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τον πρωθυπουργό. Αν γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία της Βουλής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «εκβιαστικό χαρτί» απέναντι τόσο στον Μητσοτάκη, όσο και στο ΚΙΝΑΛ, με δεδομένου ότι ΕΕ και ΗΠΑ ήδη πιέζουν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να στηρίξουν την συμφωνία. Αν δεν γίνει αποδεκτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την συμφωνία μαζί με τμήμα βουλευτών από το «Ποτάμι» και ανεξάρτητους βουλευτές και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.  

Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου – και πριν από τις δηλώσεις Καμμένου – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.  «Αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης» δήλωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και με αφορμή την τοποθέτηση του Π. Σγουρίδη. Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε υποστηρίξει, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, πως  καταψηφίζοντας στην ελληνική Βουλή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπαίνει θέμα δεδηλωμένης. Πρόσθεσε πως η θέση των ΑΝΕΛ παραμένει σταθερή και θα καταψηφίσουν τη συμφωνία. Είπε ακόμα πως αν ξαναζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, οι ΑΝΕΛ δε θα τη δώσουν. 

Στην παρούσα φάση πάντως, πολλά θα καθοριστούν από το χρόνο που θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Π. Καμμένος, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ξεκινά καμία διαδικασία χωρίς τέλος για είσοδο του κράτους αυτού στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ, καθώς απόλυτη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Συνταγματική αλλαγή και η κύρωση της συμφωνίας αυτής στη Βουλή των Σκοπίων και της Αθήνας» προκειμένου να καταλήξει για να στηρίξει τη θέση του, ότι:«Η κύρωση της συμφωνίας αυτής θα απαιτήσουμε να έχει τον αριθμό των 180 βουλευτών».

Σε κάθε περίπτωση, οι έντονες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα συνδεθούν και με το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.

Με τους Π. Καμμένο και Κ.Μητσοτάκη να πουλούν «πατριωτισμό» κλείνοντας το «μάτι» στον εθνικισμό, τον Α. Τσίπρα πρεσβευτή του «κοσμοπολιτισμού» να «ψαρεύει» ταυτόχρονα «συμμάχους» ενόψει των επόμενων εκλογών, όποτε και αν πραγματοποιηθούν, το πολιτικό παιχνίδι στήνεται με μοναδικό στόχο και σκοπό τον εγκλωβισμό του ελληνικού λαού στα «στεγανά» του συστήματος. Εξάλλου η συμφωνία θα εφαρμοστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις πιστά, ΝΑΤΟϊκά και ευρωενωσιακά.. 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις