Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΟΗΕ: Προβλέπει «βιβλική καταστροφή» από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση μιας ακόμη μελέτης για το πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη εξαιτίας..

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση μιας ακόμη μελέτης για το πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίστηκε στο συμβούλιο ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη. Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας κυρίως του λιώσιμου των πάγων Γης από την συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Έχει υπολογισθεί ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη τον 20ο αιώνα είναι της τάξης των 20 εκατοστών και ένα πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει διαφόρων ειδών προβλέψεις για το ύψος της ανόδου. Η τελευταία μελέτη που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου Πουσάν στη Νότιο Κορέα και του Πανεπιστημίου της Χαβάης αναφέρει ότι αν λιώσουν τα μόνιμα στρώματα πάγου στην νότια πλευρά της Ανταρκτικής και τα μόνιμα στρώματα πάγου στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας η στάθμη της θάλασσας στον πλανήτη είναι πιθανό να αυξηθεί κατά περίπου δύο μέτρα μέχρι το 2150. Η μελέτη υπολόγισε το λιώσιμο περιοχών με στρώματα πάγου έκτασης το κάθε ένα εξ αυτών άνω των 50 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ.

Άλλες μελέτες που υπολογίζουν το λιώσιμο του συνόλου των πάγων της Γης (παγετώνων στη στεριά και θαλάσσιων πάγων) προβλέπουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας η οποία μπορεί τα επόμενα 80-130 έτη να φτάσει ακόμη και τα επτά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μικρότερη ή μεγαλύτερη θα οδηγήσει κάτω από το νερό πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την οικολογική σε πλανητικό επίπεδο καταστροφή καθώς φυσικά και για την ανθρωπιστική κρίση που θα ακολουθήσει αυτή η εξέλιξη.

«Κάτω από οποιοδήποτε σενάριο, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και η Ολλανδία βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μεγαλουπόλεις σε κάθε ήπειρο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος για σχεδόν 900 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες ζώνες σε χαμηλά υψόμετρα – και αυτό αφορά ένα στους 10 ανθρώπους στη Γη. Οι συνέπειες όλων αυτών είναι αδιανόητες . Κοινότητες που ζουν σε χαμηλά υψόμετρα ακόμη και ολόκληρες χώρες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα. Θα γίνουμε μάρτυρες μιας μαζικής εξόδου ολόκληρων πληθυσμών σε βιβλική κλίμακα» ανέφερε ο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, μεταξύ των πόλεων που βρίσκονται σε κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι:

– Κάιρο, Αίγυπτος

– Λάγος, Νιγηρία

– Μαπούτο, Μοζαμβίκη

– Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

– Ντάκα, Μπαγκλαντές

– Τζακάρτα, Ινδονησία

– Μουμπάι (Βομβάη), Ινδία

– Σαγκάη, Κίνα

– Κοπεγχάγη, Δανία

– Λονδίνο, Αγγλία

– Λος Άντζελες, ΗΠΑ

– Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

– Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

– Σαντιάγο, Χιλή

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις