Πολιτική Πολιτισμός

O Mίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα

Στην κρητική γη «αναπαύεται» ο μεγάλος δημιουργός

Από την «αγκαλιά» του λαού στην «αγκαλιά» της αγαπημένης του Κρήτης παραδόθηκε η σορός του Μίκη Θεοδωράκη σήμερα το μεσημέρι. Η τελευταία του κατοικία είναι στο κοιμητήριο του Γαλατά, του χωριού που καταγόταν. Ο Μίκης «ξανάσμιξε» με τους γονείς και τον αδελφό του που έχουν ταφεί στον Γαλατά, όπως επιθυμούσε. 

Η σορός τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων, μέχρι το μεσημέρι και με πομπή μετέβη στον Γαλατά.  Με τους ήχους από τη «Νύχτα μαγικιά» και την «Μαρίνα» από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, τους βρακοφόρους να περπατάνε στο πλευρό της σορού και με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα οι Χανιώτες υποδέχθηκαν τον Μίκη στη Δημοτική Αγορά της πόλης. Νωρίς το πρωί, που έφθασε η σορός με πλοίο, στο λιμάνι της Σούδας βρέθηκε πλήθος κόσμου για να τιμήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Χανιώτες, αλλά και άνθρωποι που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να είναι παρόντες στο τελευταίο «αντίο». Στο λιμάνι υποδέχθηκε την σορό, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το σπίτι του «πνιγμένο» στα λουλούδια, κομμένα από τις αυλές και τα περιβόλια των σπιτιών ευωδιάζουν τον τόπο, αλλά και στα μηνύματα που άφηνε ο κόσμος αναγνωρίζοντας το έργο του, μηνύματα ακόμα και ξενόγλωσσα. Το μήνυμα του παιδικού σταθμού του χωριού τα λέει όλα. Ένα το χελιδόνι και η άνοιξη ακριβή, με άπειρη ευγνωμοσύνη…

Στο σπίτι του βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που υπέγραψε στο βιβλίο των συλλυπητηρίων και προέβη σε δηλώσεις. Την αντιπροσωπεία του Κόμματος υποδέχθηκε ο Σύλλογος Φίλων Μ. Θεοδωράκη και δώρισε μια έκδοση του Δήμου Χανίων με τίτλο «Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη» όπου γράφουν η μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ερατοσθένης Καψωμένος και ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου. 

Μετά τη Μητρόπολη Χανίων, η σορός μεταφέρθηκε στο αγαπημένο του χωριό του, το Γαλατά Χανίων, όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία. Ανδρες του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακή φορεσιά έστεκαν παρατεταγμένοι για να περάσει ανάμεσά τους η σορός. 

Με τους στίχους από το ριζίτικο τραγούδι «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» και τους στίχους από τη «Ρωμιοσύνη», οι Κρητικοί αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη έξω από την εκκλησία του Γαλατά. Στο νεκροταφείο του Γαλατά, τον Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησε η «Λαϊκή Ορχήστρα Μ. Θεοδωράκης» και αγαπημένοι τραγουδιστές, συνεργάτες του Μ. Θεοδωράκη, τραγουδώντας αγαπημένα και αξέχαστα τραγούδια.   Πηγή: 902.gr

***

(Επισκέψεις: 1.853 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend