Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Μηταράκης, η παραίτηση μέσω… «Καθημερινής» και οι «διαρροές» Μαξίμου

H υπόθεση της παραίτησης αποκτά ευρύτερες διαστάσεις καθώς, τόσο ο τρόπος που έγινε, όσο και η συνέχεια που δίνεται, αναδεικνύουν πως το Μαξίμου διαχειρίζεται τη σοβαρή κρίση των πυρκαγιών με κυρίως επικοινωνιακά κριτήρια -και όχι με βάση την ουσιαστική πολιτική ευθύνη

Η παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις τεράστιες ευθύνες της για την απαράδεκτη και τραγική διαχείριση της φετινής (αντι)πυρικής περιόδου. 

Ωστόσο, η υπόθεση της παραίτησης αποκτά ευρύτερες διαστάσεις καθώς, τόσο ο τρόπος που έγινε, όσο και η συνέχεια που δίνεται, αναδεικνύουν πως το Μαξίμου διαχειρίζεται τη σοβαρή κρίση των πυρκαγιών και των συνεπειών τους, κυρίως με επικοινωνιακά κριτήρια -και όχι με βάση την ουσιαστική πολιτική ευθύνη.

Πώς φτάσαμε, λοιπόν, στην παραίτηση Μηταράκη;

Πρώτα απ’ όλα ήρθε ένα δημοσίευμα από τη γνωστή και μη εξαιρετέα «Καθημερινή», η οποία μέσα από τη στήλη «Θεωρείο», «κάρφωνε» τον μέχρι τότε υπουργό ότι βρίσκεται για διακοπές σε… μακρινό νησί αντί να βρίσκεται στο γραφείο του εν μέσω πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, η στήλη γράφει: 

«Ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος.

Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες, και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…».

Μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το εν λόγω δημοσίευμα κάθε άλλο παρά αθώο ήταν.

Στη συνέχεια ήρθε η παραίτηση Μηταράκη, για «προσωπικούς λόγους».

Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η «διαχείριση» της εν λόγω παραίτησης. Εκεί, πλέον, δούλεψε αυτό που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει καλύτερα απ’ όλα: το ειδησεογραφικό ρουλεμάν.

Εκεί, πλέον, έχουμε τη «σταύρωση» Μηταράκη. Με καρμπόν ρεπορτάζ, όλα τα ειδησεογραφικά site,  μιλούσαν για το «παρασκήνιο» της παραίτησης, το οποίο, όλως τυχαίως, ήταν πανομοιότυπο: ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη βγάλει «κίτρινη κάρτα» στον Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία, ότι είχε ήδη ενοχληθεί και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι εν τέλει οι «προσωπικοί λόγοι» δεν ήταν και τόσο… προσωπικοί, αφού η «κίτρινη κάρτα» έγινε «κόκκινη» επειδή ο Μηταράκης πήγε διακοπές. 

Η λογική είναι απλή: η κοινή γνώμη εστιάζει πλέον στον Μηταράκη, στην παραίτησή του, στις διακοπές του και στο… «άριστο» Μαξίμου που δεν ανέχεται πλέον «μύγα στο σπαθί του», αφού διώχνει υπουργούς ακόμη κι αν πήγαν διακοπές. Για την ακρίβεια, το Μαξίμου βρίσκει μια «σανίδα σωτηρίας» καθώς θα μπορεί να λέει τώρα ότι δεν δίστασε να καρατομήσει έναν υπουργό. 

Ενδεικτικό, πάντως, του γεγονότος ότι η επίκληση περί διακοπών Μηταράκη είναι κυριολεκτικά πρόφαση, αποτελούν οι δηλώσεις συνεργάτων του πρώην υπουργού στο ειδησεογραφικό site ieidiseis.gr, σύμφωνα με τις οποίες ο Μηταράκης είχε… ειδοποιήσει το Μαξίμου για την άδειά του! 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του εν λόγω ιστοτόπου, οι συνεργάτες του πρώην υπουργού δήλωσαν: «Ο Μηταράκης είχε εξηγήσει ότι επειδή το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου θα ήταν στην Αθήνα -για να δουλέψει για διάφορα καίρια θέματα του υπουργείου- δεν θα είχε χρόνο για διακοπές με τη γυναίκα του και το παιδί του. Έτσι, ενημέρωσε ότι το μόνο κενό που υπήρχε για δει την οικογένειά του ήταν τώρα. Το ταξίδι ήταν για τρεις ημέρες. Έφυγε για Πάτμο την Τετάρτη και θα γυρνούσε το Σάββατο».

Μετά τα παραπάνω νομίζουμε γίνεται κατανοητό πως το δήθεν παρασκήνιο που αναφέρουν τα media για την παραίτηση Μηταράκη είναι, στην πραγματικότητα, το «μελάνι» που χύνεται για να ξεπλυθούν οι τεράστιες ευθύνες μιας… άχρηστης κυβέρνησης.

Σχετικά θέματα

Απόψεις