Πολιτισμός

Ο «Ημεροδρόμος» αποχαιρετά τον Θάνο Μικρούτσικο

Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος συνθέτης που με τη μουσική του και τις μελοποιήσεις του κατάφερε να καθορίσει γενιές και ανθρώπους. 
 
Είναι αδύνατο να επιλέξει κανείς από τη μεγάλη καλλιτεχνική πορεία του Θάνου Μικρούτσικου (διαβάστε εδώ μια σύνοψη της ζωής και του έργου του). 
 
Ο Μικρούτσικος είναι η μουσικο-ποιητική «συνύπαρξη» με τον Μπ. Μπρεχτ, τον Γ. Ρίτσο, τον Βλ. Μαγιακόφσκι, τον Ν.Καββαδία, τον Ν. Χικμέτ, τον Μ.Αναγνωστάκη, τον Αλκ. Αλκαίο, τον Μ. Ελευθερίου, τον Φώντα Λάδη. Είναι εκείνο το «άλλο» ηχητικό πάντρεμά του με τις φωνές που τον τραγούδησαν, από τη Μαρία Δημητριάδη και τον Δημήτρη Μητροπάνο μέχρι την Αλεξίου, τον Μητσιά, τον Νταλάρα, τον Κούτρα, τον Μεράτζα, τους Κατσιμίχα, τον Πασχαλίδη, την Αντωνοπούλου και τόσους άλλους. Είναι ο στρατευμένος πολιτικός συνθέτης, εκείνος που έκανε τραγούδι τους αγώνες και τις θυσίες του λαού και ταυτόχρονα ο μελωδός της αγάπης, του έρωτα, της ευτοπίας, του ονείρου. 
 
Ο «Ημεροδρόμος» αποχαιρετά τον ενιαίο και αδιαίρετο Θάνο Μικρούτσικο θυμίζοντας δύο μεγάλες και συμβολικές συναυλίες του. Η πρώτη είναι η συναυλία του συνθέτη για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και η δεύτερη η συναυλία «αποχαιρετισμού» πάνω στη σκηνή με τίτλο «Όσοι περπάτησαν μαζί μου». 

(Επισκέψεις: 4.040 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend