Αυτές τις μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1971, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο δικός μας, ο Έλληνας κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.
Οι υποψήφιοι για όλα τα βραβεία Νόμπελ δεν ανακοινώνονται ούτε πριν ούτε μετά την απονομή, παρά μόνο 50 χρόνια αργότερα. Τότε μόνο η σουηδική ακαδημία, στην αρχή κάθε χρονιάς, ανοίγει τους φακέλους με τις υποψηφιότητες για τα Νόμπελ και τους παραδίδει στη δημοσιότητα.
Για την Ιστορία, το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 1971 έλαβε ένας άλλος μεγάλος κομμουνιστής ποιητής, ο Χιλιανός Πάμπλο Νερούδα.
Ανάμεσα στα 90 ονόματα της λίστας, πέρα από τον Γ. Ρίτσο, διαβάζουμε ότι υποψήφιοι ήταν και οι Χόρχε Αμάντο, Λουί Αραγκόν, Άρθουρ Μίλερ, Τένεσι Ουίλιαμς και πολλοί άλλοι σπουδαίοι λογοτέχνες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ του Νερούδα και του Ρίτσου υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοεκτίμηση. Ο Έλληνας ποιητής επιλέγει να απευθυνθεί και στον Νερούδα στο περίφημο ποίημά του «Γράμμα στον Ζολιό Κιουρί», όντας εξόριστος στον Άη Στράτη.
…Ζολιό, πες και στους άλλους αδελφούς μας
στον Έρεμπουργκ, στον Αραγκόν και στον Νερούντα,
στον Ελυάρ, στον Πικασσό και σ’ όλα μας τ’ αδέρφια
πως είμαστε δω πέρα τρεις χιλιάδες εξόριστοι
όχι για τίποτ’ άλλο, αδέρφια μου, παρά μονάχα, να, γιατί και ‘μεις όπως και ‘σεις
σηκώνουμε στη ράχη μας ένα αγκωνάρι απ’ το καμένο σπίτι μας
να χτίσουμε για κείνους που θα ‘ρθούν ένα καινούργιο σπίτι με πολλά παράθυρα
πολλά φαρδιά παράθυρα προς την ανατολή…
Ενώ και ο Νερούδα, όταν έλαβε το Νόμπελ, δεν δίστασε να δηλώσει: «Υπάρχει ένας άλλος ποιητής που αξίζει πολύ περισσότερο από μένα αυτήν την τιμή, ο Γιάννης Ρίτσος». Πηγή: 902.gr