Ο υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στους βαθμούς του ταξίαρχου Στρατού Ξηράς, του αρχιπλοίαρχου ΠΝ, του ταξίαρχου Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης στους βαθμούς του συνταγματάρχη, πλοίαρχου ΠΝ και σμήναρχου, για όσους αξιωματικούς έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Σκοπός των έκτακτων κρίσεων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, είναι η υλοποίηση της Nέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», ο «εξορθολογισμός» του αριθμού των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, η «προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις» και η επίσπευση των «μεταρρυθμίσεων», με το βλέμμα στις ΝΑΤΟικές ανάγκες και την πολεμική εμπλοκή.
Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός είχε ζητήσει έκτακτες κρίσεις και σε άλλους βαθμούς στις 10 Ιανουαρίου.
«Η Ατζέντα 2030, το σχέδιο δηλαδή μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό από όλους και να υποστηριχθεί από όλους», είχε πει παλαιότερα ο υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις έκτακτες κρίσεις εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25% ο αριθμός των Συνταγματαρχών.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο πως, παλαιότερα, μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», είχε αναφέρει πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας». Χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις». Καθόλου τυχαία, πριν από λίγο καιρό, είχε έρθει στη δημοσιότητα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ελληνικού «Σιδερένιου Θόλου» («Iron Dome»), κατά τα πρότυπα του ισραηλινού κράτους-δολοφόνου, με κόστος 2 δισεκατομμύρια ευρώ.