Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο ανορθόγραφος συλλαβισμός του Δίκιου

Μία ημέρα μετά τη σφαίρα στο κεφάλι του 16χρονου παιδιού, ενός παιδιού από εκείνη τη γενιά και φύτρα των ανθρώπων..

Μία ημέρα μετά τη σφαίρα στο κεφάλι του 16χρονου παιδιού, ενός παιδιού από εκείνη τη γενιά και φύτρα των ανθρώπων που μεγαλώνουν αποσυνάγωγοι, εξορισμένοι και απόβλητοι, ένας Ρομά…

Μία ημέρα μετά τον άδικο και εξοργιστικό θάνατο του 11χρόνου παιδιού στα προαύλιο του σχολείο του…

Ενα χρόνο μετά τη σφαίρα που σκότωσε τον Ν. Σαμπάνη, Ρομά κι εκείνος…

Ενα χρόνο μετά από εκείνο το πρωί που ένα 8χρονο κοριτσάκι, τσιγγανάκι κι εκείνο…  το έλιωσε η πόρτα εργοστασίου στο Κερατσίνι

14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

θυμόμαστε την πιο ηχηρά και δυνατά γραμμένη “δηκεοσίνη” που διατυπώθηκε και ζητήθηκε από τους απόκληρους, απόβλητους και ξένους… και επαναφέρουμε το κείμενο που είχε δημοσιευτεί μετά τη δολοφονία του Ν. Σαμπάνη 

 

Ο ανορθόγραφος συλλαβισμός του Δίκιου

 

Να λοιπόν η πιο όμορφη, αληθινή, τρανταχτή Δικαιοσύνη ή Δηκεοσίνη αν θέλετε… Αληθινή επειδή μπορεί να διατυπώνει την αλήθεια της όχι μόνο ως Δικαιοσύνη, αλλά και ως  Δηκεοσήνι. Όμορφη επειδή υψώνεται ανόθευτα αυθεντική, αβίαστα πηγαία,  γερά ριζωμένη στη γη.

Ως Δηκεοσίνη δεν είναι μικρότερη, δεν είναι λιγότερη δεν είναι ελαφρύτερη.

Αλλά, γραμμένη έτσι, με το «Δι» να είναι «Δη» και το «και» να είναι «κε» είναι μια δικαιοσύνη που φωνάζει πιο δυνατά. Αυτό το ανορθόγραφο αίτημα είναι ξαφνικά η πιο ορθογραφημένη ομορφιά του Ανθρώπου, με α Κεφαλαίο.

Ετούτα τα πρόχειρα μαζεμένα και τοποθετημένα δίπλα δίπλα γράμματα, μια ανορθόγραφη γραμματική, που γίνεται κραυγή δυνατή.

Μια Δηκεοσίνη που δίκαια οργίζεται και απαιτεί.

Και είναι αλήθεια πως απ’ όσα πανώ και πικέτες έχουν περπατήσει σε ετούτους τους δρόμους, στους οποίους βαδίσαν πολλοί γενναίοι άνθρωποι ή και φοβισμένοι άνθρωποι που κάποτε τα έφερε η ιστορία να γίνουν γενναίοι, ετούτη η κακογραμμένη, με όλες τις συλλαβές λάθος Δικαιοσύνη έχει μια μοναδικά δυνατή φωνή.

Επειδή προέρχεται από τον απόκληρο και αποσυνάγωνο, εκείνον που του παίρνουν τη φωνή, του αρπάζουν το ψωμί, του στερούν το χαρτί, το μολύβι, το βιβλίο, από εκείνον που του αφαιρούν  τις λέξεις, αυτόν που δεν ανήκει πουθένα εντός της καθωσπρέπει πολιτείας μας.

Αυτή η γραμματική  δεν έχει κανόνες γραφής, αλλά μπορεί να έχει κανόνες περηφάνειας. Εκείνους τους κανόνες που αν τους βάλεις τον έναν δίπλα στον άλλο τότε φτιάχνεις τη Μεγάλη Γραμματική του Ανθρώπου που δεν υποτάσσεται και δεν λυγάει. Εκείνη τη Γραμματική, που με αυτή αξίζει να μάθουμε γράμματα και πάνω σε αυτή να συλλαβιστεί ένας νέος κόσμος.  

Και ίσως στο εξής η Δικαιοσύνη μόνο ως Δηκεοσίνη πρέπει να γράφεται…. για να τους χωράει όλους.

Δημοσιεύτηκε στον Ημεροδρόμο στις 20 Νοεμβρίου 2021

 

 

 

 

Απόψεις