Διεθνή

Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ νέος καγκελάριος της Αυστρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε καγκελάριος στην Αυστρία, δύο ημέρες μετά την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που αποτελεί αντικείμενο έρευνας για διαφθορά.

Ο νέος καγκελάριος προτάθηκε από τον Κουρτς και ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αφού τον αποδέχτηκαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Λαϊκού Κόμματος, οι Πράσινοι. Νέος υπουργός Εξωτερικών θα οριστεί ο Αυστριακός πρέσβης στη Γαλλία, Μίχαελ Λίνχαρτ.

Στο μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση του Σ. Κουρτς να παραμείνει αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και να αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Πρασίνων να επισημαίνει ότι ο πρώην καγκελάριος δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. «Το “σύστημα Κουρτς” έτσι θα διατηρηθεί», σχολίασε και η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Σ. Κουρτς αναδείχτηκε καγκελάριος της Αυστρίας το 2017 και συγκυβέρνησε με το ακροδεξιό – εθνικιστικό κόμμα FPO. Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε το 2019 όταν βγήκε στην επιφάνεια το «σκάνδαλο Ίμπιζα» με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του FPO, Κρίστιαν Στράχε. Μετά τις πρόωρες εκλογές, στις αρχές του 2020 σχημάτισε κυβέρνηση με τους Πράσινους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείται έρευνα σε βάρος του Σ. Κουρτς. Τον περασμένο Μάη η εισαγγελία ανακοίνωσε έναρξη έρευνας για υποψίες ψευδορκίας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής. Τώρα ερευνάται για υπόθεση «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών προς ΜΜΕ «αγοράζοντας» ρεπορτάζ που τον βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 59 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend