Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νυχτερινό «πραξικόπημα» Κεραμέως με τα πτυχία των Κολεγίων

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για..

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ. ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Την τελευταία στιγμή το ΥΠΑΙΘ κατέθεσε τροπολογία που αφορά στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των Κολεγίων.

Με την τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, οι πτυχιούχοι Κολλεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
  • Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
  • Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, επικαλούμενη την εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχιούχων, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση αριστείας και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και κολλεγίων.

Η εξέλιξη αυτή θα εξισώσει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια και παράλληλα θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει ορέξεις για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ. Αυτός ο ασκός του Αιόλου, που άνοιξε με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τα εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, θα χωρέσει σήμερα πλέον και τα κολέγια, ενισχύοντας τη λειτουργία του πανεπιστημίου – επιχείρηση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα κολέγια είναι πρότυπα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων διδασκόντων και προσωπικού, απουσίας κάθε έννοιας φοιτητικής μέριμνας, υψηλών διδάκτρων και άμεσης διασύνδεσης με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κολέγια: Η μεγαλύτερη «πάσα» στην ιδιωτική εκπαίδευση

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο, πρωτοφανές, όμως όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι) γνωρίζουν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα ταξικά τους συμφέροντα, την ιδεολογία τους, την πολιτική τους! Αυτή είναι η ταξική τους θέση, να υπηρετούν τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», των επιχειρηματιών της γνώσης, αντιμετωπίζοντας τα δημόσια πανεπιστήμια ως μαγαζιά που θα πρέπει να λειτουργούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα μαγαζιά: να βγάζουν παραδάκι!

Απαξιώνουν το ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους τίτλους του για να πριμοδοτήσουν πελατεία στα ιδιωτικά! Αυτό έκανε το 2013 και ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος (Κυβέρνηση ΝΔ) όταν καταργούσε περιζήτητες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ ενώ την ίδια ώρα, ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες.

Ναι τα κολέγια δείχνουν το δρόμο! Πολύ σωστά επισημαίνει ο Πανεπιστημιακός Περικλής Παυλίδης ότι η κατάσταση αυτή, σε συνάρτηση με όλες τις αλλαγές που δρομολογούνται στα ΑΕΙ, στρώνει το δρόμο για τη μετεξέλιξή τους σε κολέγια! Γιατί αν μπορεί κανείς με τον «παρά του και την ουρά του» να πάρει τίτλο από ένα Κολέγιο με 3 χρόνια «σπουδών» γιατί να ζοριστεί στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στα 4 χρόνια σπουδών του; Και το αντίθετο: Αν ο τίτλος των ιδιωτικών κολεγίων έχει την ίδια αξία με αυτόν των δημόσιων ΑΕΙ, τότε για ποιο λόγο τα δημόσια ΑΕΙ να μην λειτουργήσουν σαν τα ιδιωτικά κολέγια, με ότι αυτό συνεπάγεται (φθηνές σε ποιότητα σπουδές, αγοραία αντίληψη, δίδακτρα); Έτσι, το ένα γρανάζι «πιάνει» το άλλο!

Σφοδρές αντιδράσεις ΤΕΕ

Η νέα αυτή επιχείρηση ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κάθε λογή επιχειρηματιών της «γνώσης» από την Κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο τονίζει ότι η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισημαίνει:  «Με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων σπούδασαν κάποια θέματα μηχανικών στην αλλοδαπή. Και βάζει μπροστά, ψευδόμενο, το κοινοτικό δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον φόβο για το τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τον αποδεικνύει η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας: η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ…» 

Και συνεχίζει: «Οι εμπνευστές …Θα το καταλάβουν στον πρώτο σεισμό, στην πρώτη πλημμύρα, στην πρώτη παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων, στο πρώτο βιομηχανικό ή εργατικό ατύχημα, στο πρώτο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων. Οι επιλογές στα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι απλά θέματα αγοράς, δεν είναι ουδέτερες διοικητικές διαδικασίες, είναι θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Πηγή: efsyn.gr –  Χρήστος Κάτσικας

Απόψεις